Edita Tahiri: Kurti da traži pismenu garanciju posrednika da ZSO neće imati izvršna ovlašćenja

Edita Tahiri
Izvor: Facebook

Bivša šefica pregovaračkog tima Prištine u dijalogu sa Beogradom Edita Tahiri navela je da premijer Kosova Aljbin Kurti treba da traži pismene garancije međunarodnih posrednika da ZSO neće imati izvršna ovlašćenja i da neće biti treći nivo vlasti na Kosovu.

Tahiri je na Fejsbuku napisala da je ona kao glavni pregovarač uspela da obezbedi takvo pismo Federike Mogerini koja je u to vreme bila posrednik EU u dijalogu, a u kom je Mogerini iznela uveravanja da ZSO neće imati izvršna ovlašćenja i da neće biti treći nivo vlasti na Kosovu.

"Nakon prihvatanja formiranja ZSO, premijer Kurti se ne usuđuje da joj da izvršna ovlašćenja. Prvi korak je da traži garantno pismo od američkog i EU posrednika, Eskobara i Lajčaka, kojim će oni garantovati da ZSO neće imati izvršna ovlašćenja i da neće biti treći nivo vlasti na Kosovu. Takvo pismo sam ja, kao glavni pregovarač, uspela da obezbedim od Mogerini kao posrednika EU u kojem je ona uveravala da ZSO nema izvršna ovlašćenja i da neće biti treći nivo vlasti na Kosovu", napisala je Tahiri.

Ona je i objavila pismo Federike Mogerini upućeno tadašnjem kosovskom premijeru Isi Mustafi, u kome bivša šefica evropske diplomatije navodi da za EU, u skladu sa prvim Sporazumom i zakonima Kosova, ZSO nema izvršna ovlašćenja i nije treći nivo vlasti na Kosovu.