Eskobar: Kurti će propustiti priliku ako se ne uskladi s partnerima

Gabriel Eskobar
Izvor: Kosovo Online

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao je da je evropski plan za rešavanje kosovskog pitanja dobar i da ne podilazi nijednoj strani, prenosi RTV.

Eskobar je istakao da je najbolje rešenje za izlazak iz krize na Kosovu to da Beograd i Priština prihvate plan u tri tačke koji je predstavila Evropska unija. 

"Imamo pozitivne naznake da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić spreman da to prihvati, ali premijera Aljbina Kurtija treba još malo nagovarati", rekao je Eskobar novinarima u Zagrebu, pred dolazak na današnji Dubrovnik forum.

Na pitanje šta će biti posledice ako Beograd i Priština ne ispune zahteve međunarodne zajednice za deeskalaciju situacije na severu pokrajine, Eskobar je odgovorio da će time obe strane izgubiti brojne prilike.

"Posledice nisu kaznene mere, nego su to propuštene prilike koje će obe zemlje izgubiti ako odbace predlog za izlazak iz krize", rekao je Eskobar, dodajući da za Prištinu to znači udaljavanje od bliskih međunarodnih i partnera u regionu, a za Beograd odmicanje od ulaska u EU.

"Naše partnerstvo sa Kosovom je partnerstvo s narodom Kosova, a ne s jednom strankom ili političkom figurom. Naša predanost Kforu i ulaganje u budućnost Kosova ostaje i dalje snažno", zaključio je Eskobar.