EU: Crna Gora i Severna Makedonija da izdaju vize Kosovu

Evropska komisija
Izvor: Tanjug

Severna Makedonija i Crna Gora dobile su danas upozorenje od Evropske komisije (EK) i od njih je zatraženo da objasne zašto nisu uskladili viznu politiku sa politikom Evropske unije, odnosno zašto dozvoljavaju građanima trećih zemalja poput Kosova da ulaze na ove teritorije bez viza, iako ne bi trebalo, prenosi Albanijan post.

To piše u petom izveštaju EK o praćenju bezviznog režima iz Unije sa Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom, Severnom Makedonijom i Srbijom, kao I sa Gruzijom, Moldavijom i Ukrajinom.

Prema podacima EK, građani Jermenije, Kazahstana, Rusije, Azerbejdžana, Belorusije, Kube, Ekvadora, Turske, Katara i Kosova i Salvadora putuju bez viza u Severnu Makedoniju ili Crnu Goru, zbog čega EK u svojim preporukama naglašava da su ove dve zemlje trebale da preduzmu mere još prošle godine, ali nisu.

Kako su naveli, mere sezonskog izuzeća od viza nisu u skladu sa pravnim tekovinama EU, a ove zemlje su na listi zemalja Evropske unije čijim državljanima je potrebna viza za EU.

Komisija je naglasila da je usklađivanje s viznom politikom EU ključno za dobro funkcionisanje bezviznog režima s EU.

"Neusklađenost sa viznom politikom EU može da dovede do porasta neregularnih dolazaka i to bi trebalo da se rešava kao prioritetno pitanje sa svim partnerima sa Zapadnog Balkana", navodi EK.