EU lideri pozvali sve države da se usklade sa sankcijama Rusiji, pomenut i Zapadni Balkan

Samit EU u Briselu
Izvor: Euro news

Lideri zemalja Evropske unije sa samita u Briselu osudili su "agresorski rat Rusije protiv Ukrajine" i pozvali sve zemlje da se usklade sa sankcijama koje je EU uvela Rusiji, prenosi Juronjuz.

EU lideri pozvali su Rusiju da prekine napade na civile i civilnu infrastrukturu i da povuče svoje trupe sa teritorije čitave Ukrajine.

U zaključima lideri su pozdravili hrabrost i odlučnost ukrajinskog naroda i rukovodstva u odbrani zemlje, naglasili posvećenost intenziviranju pritiska na Rusiju i Belorusiju i pozvali sve zemlje da se usklade sa sankcijama EU.

"Mora biti zaustavljen svaki pokušaji da se zaobiđu sankcije ili da se pomogne Rusiji na drugi način", navodi se u zaključima Evropskog saveta.

EU lideri su poručili da pomno prate uticaj rata u Ukrajini na susedne zemlje i Zapadni Balkan i najavili nastavak svake vrste pomoći Ukrajini, od humanitarne do vojne, uključujući i spremnost da se odobri novi paket vanredne makrofinansijske pomoć u iznosu do 9 milijardi evra 2022. godini.

Pozdravljena je i odluka o suspenziji uvoznih dažbina na sav ukrajinski izvoz u EU na godinu dana i najavljeno da će se na junskom samitu razgovarati o kandidaturama Ukrajine, Gruzije i Moldavije za članstvo u EU.

Podsetimo, skoro mesec dana otkako je Evropska komisija iznela predlog šestog paketa sankcija protiv Rusije, kojim je obuhvaćen i embargo na rusku naftu, lideri Evropske unije kasno sinoć postigli su dogovor o njegovom usvajanju. 

Konačan rezultat dvodnevnog samita lidera EU bio je zapravo dogovor o tome da sankcije iz šestog paketa budu selektivne. Naime, embargo će biti usmeren samo na uvoz nafte preko mora, što znaći da će ona, barem zasad, nesmetano da "teče" naftovodom "Družba" kroz praktično veliki deo Evrope.