EU: Potreban paralelan pristup dijalogu, razgovori i o hitnim pitanjima i o sveobuhvatnom dogovoru

Brisel - dijalog - Vučić - Kurti
Izvor: Koha ditore

Preostala pitanja u dijalogu Beograda i Prištine treba hitno da se reše, uz sveobuhvatan dogovor za normalizaciju odnosa, izjavio je danas u Briselu portparol Evropske unije za spoljnu politiku Peter Stano, prenosi Koha.

U sedištu EU kažu da je sada hitno potrebno imati paralelan pristup dijalogu, da se razgovara o hitnim pitanjima poput registarskih tablica, ali i o sveobuhvatnom dogovoru.

Povodom jučerašnje nenajavljene posete Kosovu predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka, Stano je rekao da EU ne mora obavezno da najavljuje sve sastanke i da je ta poseta bila deo Lajčakovog posla.

"Sastanci u okviru dijaloga su kontinuirani i nije obavezno da ih svaki put najavljujemo", rekli su u sedištu Evropske unije.

Stano je rekao da je deo Lajčakovog posla da putuje i sastaje se sa partnerima u regionu, kao i sa partnerima u EU i šire. Kako je dodao, poslednji sastanci koje je Lajčak imao na Kosovu u četvrtak održani u okviru napora da se unapredi proces dijaloga koji ide ka nastavku razgovora za sveobuhvatnu normalizaciju odnosa i rešavanju aktuelnih pitanja uz posredovanje Evropska unije.