Evroposlanik Marijani: Paradoksalno je tražiti od Srbije da prizna Kosovo

Tijeri Marijani
Izvor: EPA

Evroposlanik i član poslaničke grupe "Identitet i demokratija" Tijeri Marijani izjavio je za Novosti da je paradoksalno tražiti od Srbije da prizna Kosovo kada to nije učinilo pet zemalja Evropske unije.

Marijani je naveo i da misli da Srbija ne rizikuje da bude izolovana od strane EU ako ne prizna Kosovo.

"Ali, postojaće pritisci. Danas smo svedoci ubrzavanja istorije zbog rata u Ukrajini", rekao je on.

Upitan da li strahuje od ponovnog izbijanja sukoba na Kosovu, Marijani je odgovorio da je sve moguće. On je izrazio divljenje Srbiji jer nije uvela sankcije Rusiji.

"Sankcije danas primenjuje četrdesetak zemalja od dve stotine u svetu. Istina je da to traži napore, hrabrost, otpor. Zato se divim ovom izboru Srba. Ako i uvedete sankcije, posle će zahtevati da priznate Kosovo. Uostalom, to vam već traže", rekao je Marijani.

Na pitanje šta Srbija treba uradi kada je reč o Kosovu, Marijani ističe da Srbima po tom pitanju nije potreban savet stranaca.

"Ne nameravam da se mešam u unutrašnje stvari suverene zemlje. Srbima nije potreban savet stranaca. Shvatam da jedna država ne želi da menja svoju istoriju. Svaka zemlja treba da poštuje svoju istoriju. Kad bi neko, na primer, tražio nezavisnost Korzike, o tome bi trebalo da odlučuje francuski narod, a ne EU", rekao je Marijani.