Fetahu: Dijalog na visokom nivou je u ćorsokaku

Brisel - dijalog - Vučić - Kurti
Izvor: Koha ditore

Predstavnik Grupe za pravne i političke studije Arber Fetahu ocenio je da politički dijalog između Beograda i Prištine na visokom nivou treba da ima pojačanu dinamiku, posebno nakon zahteva nemačkog kancelara Olafa Šolca da sporazum treba da sadrži međusobno priznavanje i podršku Evropskog parlamenta, prenosi Telegrafi.

Fetahu je za Kosovo pres ocenio da je dijalog na visokom nivou u ćorsokaku, ali da je važno da Kosovo ne bude strana koja blokira u ovom procesu i ne odbija sastanke.

"Iz izjava se vidi da je Kosovo spremno da učestvuje na sastancima, ima nekih predloga. Takođe, dobrodošao je zahtev za napretkom, kada se pominje da epilog dijaloga treba da bude obostrano priznanje. Biće dodata dinamika i zahtev obe strane da sednu za sto. Sada, ovim izjavama iz Nemačke, rezolucijom Evropskog parlamenta i izjavama Sjedinjenih Država, Kosovo ima snažnu polugu u dijalogu, jer je priznanje već deo javnog diskursa", kaže Fetahu.

Poslanica opozicionog Demokratskog saveza Kosova Rezarta Krasnići kaže da je potreban veći intenzitet u dijalogu sa Srbijom, iako je kritična prema dosadašnjem pristupu kosovske strane.

"Do sada smo imali tehnički dijalog, nismo imali ozbiljan dijalog. Nije bilo transparentnosti po pitanju dijaloga. O sastancima Kabineta premijera čuli smo samo preko medija. Takođe, ministar spoljnih poslova danima nije odgovarao na poziv o tome šta se dešava sa spoljnom politikom. Dok nam potpredsednik Vlade svaki put kada dođe nije dao ništa jasno, nešto što ima veze sa pitanjem dijaloga", naglašava ona.

Sa druge strane, poslanik pokreta Samoopredeljenja Haki Abazi kaže da je jedina taktika Srbije odlaganje dijaloga.

"To je jedina taktika koju je Srbija koristila, kupujući vreme. Ali mislim da se ovo završava kao poglavlje, jer i Brisel, i Berlin i Vašington su jasni da Srbija nema političku volju da ide napred ka transformaciji kako bi bila deo Evropske unije. Ovo je bila igra i nedostaje politička volja. Dok su stavovi Srbije potpuno drugačiji od onoga što je rečeno i obećano, bilo da su bilateralni i u okviru dijaloga", rekao je on.

Sledeće nedelje najavljen je sastanak na nivou glavnih pregovarača dijaloga u Briselu.

Predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak ove nedelje na Prespanskom forumu u severnoj Makedoniji izrazio je optimizam za postizanje sporazuma između Kosova i Srbije, aludirajući na energetski sporazum na severu Kosova.