Filips: Misija Unmika zaražena špijunima

Dejvid Filips
Izvor: Albanian post

Profesor američkog Kolumbija univerziteta Dejvid Filips smatra da se ruski zvaničnici u okviru misije UN na Kosovu "pretvaraju da navodno nisu deo ruskog Ministarstva spoljnih poslova, odnosno glavne obaveštajne uprave Generalštaba ruskih oružanih snaga, koja ima za cilj da nagriza suverenitet i izgradnju države Kosovo" i ocenjuje da je "Unmik zaražen ruskim špijunima", prenosi Albanian post.

On je to rekao povodom odluke ministarke spoljnih poslova Donike Gervale da ruskog državljanina, člana UN misije na Kosovu, proglasi personom "non grata" i reakcija koje su usledile nakon toga.

Filips je dodao da, bez obzira na namere, taj službenik treba da bude proglašen "personom non grata" jer radi protiv interesa Kosova, kao i da bi i drugi službenici, ukoliko rade na podrivanju državnosti, trebalo da budu proglašeni nepoželjnim osobama i proteraju se iz zemlje.

Prema njegovim rečima, reakcija UN na proterivanje ruskog zvaničnika "samo naglašava potrebu da se istakne Rezolucija 1244 SB UN", odnosno da UN problem može da reši tako što će ruskim zvaničnicima, koji se "bave prljavim aktivnostima", reći da napuste Kosovo.

On smatra da bi, ukoliko UNMIK ostane na Kosovu, vlada Kosova trebalo da zahteva da se usvoji Rezolucija kojom bi se ruski službenici isključili iz misije.

"Rezolucija bi trebalo da sadrži kontra propis kojim se ukida Rezolucija 1244, koja daje opravdanje Kongresu, i koja pojašnjava stav Sjedinjenih Američkih Država prema nastavku delovanja Misije UN. Ova misija je zaražena špijunima", rekao je Filips za Albanian post.

Ruska novinarka Julija Petrovskaja kaže da su incidenti sa ruskim diplomatama na Kosovu sve učestaliji poslednjih godina, ali i da ruski zvaničnici smatraju da Kosovo nema pravo da proterujee ruske diplomate koji rade za UNMIK I to uverenje zasnivaju na Rezoluciji 1244.

Kako kaže, sve to mora da se posmatra u širem kontekstu loših odnosa Rusije i kosova i u okviru ruskih politika na Balkanu koje se , ističe, najčešće vezuju za podršku koju daju srpskim vlastima.

Prema njenim rečima, vrlo je jasno da se ne radi o promeni stavova Rusije prema priznanju nezavisnosti Kosova i da će Rusija nastaviti "napore da blokira članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama", ali i da će Kosovo "nastaviti da proteruje ruske diplomate kad god se ukaže prilika".

Dodaje i da je malo verovatno da će mali broj ruskih diplomata na Kosovu uticati na bezbednosnu situaciju na Kosovu, jer je mogućnost uticaja Rusije na Kosovo ograničena.

Bivši predstavnik Kosova u Crnoj Gori Ilber Hisa, smatra da akcije proglašavanja ruskih zvaničnika personom non grata moraju da budu usaglašene sa međunarodnim saveznicima.

"Ukoliko Ministarstvo spoljnih poslova ne koordinira akciju proterivaanja ruskog službenika u UNMIK-u sa međunarodnim partnerima I saveznicima i odluči se za to na dan Nove godine, onda se radi isključivo o propaganda", rekao je Hisa.

Inače, protiv misije UNMIK-a su SAD I velika Britanija, jer tvrde da je njena uloga irelevantna i da se samo rasipa novac, dok su Rusija i Kina za opstanak misije.

Od stalnih članica Saveta bezbednosti UN jedino Francuska nije iznela jasan stav o misiji.