Fon der Lajen: Prijem država Zapadnog Balkana, Ukrajine i Moldavije u EU u strateškom i bezbednosnom interesu Evrope

Ursula fon der Lajen
Izvor: Gazeta Express

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozvala je na proširenje EU koje bi uključilo Zapadni Balkan, Ukrajinu i Moldaviju, ocenjujući da je prijem ovih zemalja u strateškom i bezbednosnom interesu Evrope, preneo je RTS.

U govoru o stanju Unije u Evropskom parlamentu, Fon der Lajen je poručila da je prijem novih članica odogovor na "poziv istorije da se dovrši EU".

"U situaciji u kojoj neki ciljaju zemlje jednu po jednu, ne možemo dozvoliti da neki Evropljani ostanu po strani. U svetu u kojem su veličina i snaga bitni, jasni strateški interes Evrope je da se naša Unija završi", naglasila je Fon der Lajen.

Ona je navela da je potrebna vizija za "uspešno proširenje" koje bi omogućilo da više od 500 miliona ljudi živi u slobodnoj, demokratskoj i prosperitetnoj Uniji".

Poručila je da naredno proširenje može biti "katalizator napretka EU", odbacujući strahove da buduća Unija sa više od 30 članica neće biti efikasna.

"Ovo nije pitanje produbljivanja integracije ili proširenja Unije. Možemo i moramo oboje. Svaki talas proširenja doneo je i dublju integraciju", navela je predsednica Evropske komisije.

Fon der Lajen je naglasila da su projekti odbrambene i zdravstvene unije započeti u EU od 27 članica, ali da će biti završeni u EU sa više od 30 zemalja članica.

Čelnica Evropske komisije je najavila da će u prvoj polovini sledeće godine, za vreme predsedavanja Belgije, liderima EU izneti predloge za reviziju unutrašnjih politika EU, kako bi se one prilagodile proširenoj Uniji.

Fon der Lajenova nije isključila mogućnost da će za unutrašnje reforme biti neophodne promene evropskih ugovora, ali je poručila da pripreme za proširenje ne mogu do tada da budu na čekanju.

Navela je da će se u u formulisanju predloga voditi uverenjem da je "kompletiranje Unije" najbolja invresticija u mir, bezbednost i prosperitet kontinenta.

U govoru u Evropskom parlamentu o stanju Unije, poslednjem u njenom sadašnjem mandatu, Ursula fon der Lajen je podsetila na izazove kroz koje je EU prošla u prethodne četiri godine, od pandemije kovida 19 do rata u Ukrajini.

Navela je i da će EU podržavati Ukrajinu "sve dok bude potrebno" i predložila produžetak programa "privremene pomoći" za oko četiri miliona Ukrajinaca smeštenih u EU, kao i nastavak finansijske i vojne pomoći Kijevu.