GAP: Vlada favorizuje opštine u kojima je na vlasti Samoopredeljenje

Vlada Kosova
Izvor: Gazeta Express

Institut GAP je u svojoj analizi budžeta za 2023. godinu naveo da je vlada na čelu sa Samoopredeljenjem favorizovala opštine u kojima su gradonačelnici iz ove stranke, dok opštine koje predvodi ABK imaju samo jedan odsto novih kapitalnih investicija, prenosi Ekonomija onlajn.

"Od 51,2 miliona evra novih kapitalnih investicija na centralnom nivou ove godine, 22 miliona evra je opredeljeno za konkretne projekte u opštinama. Od te sume 52 odsto (12 miliona evra) biće usmereno opštinama koje predvodi Samoopredeljenje. Međutim, u opštinama koje predvode Demokratski savez Kosova  i Demokratska partija Kosova  može se uočiti uravnoteženija podela budžeta u odnosu na veličinu opština i stanovništva, za razliku od opština koje predvodi ABK, a koji če imati samo jedan odsto novih kapitalnih investicija sa centralnog nivoa, uprkos činjenici da pokrivaju osam odsto teritorije Kosova i predstavljaju osam odsto stanovništva“, poručuju iz GAP.

U svojoj analizi, GAP je utvrdio da su 3,2 milijarde evra rashodi, što je povećanje od 464 miliona evra u odnosu na 2022. godinu.

Za plate i zarade u 2023. godini izdvojeno je još 75 miliona evra, od čega 65,1 milion evra kao nepredviđeni iznos za pokrivanje troškova novog zakona o platama.

GAP je utvrdio da je otvoreno 1.435 novih radnih mesta u javnom sektoru, od čega 300 dodatnih radnih mesta u Kosovskoj policiji, 108 u Skupštini Kosova, 86 u opštini Priština, 44 u opštini Prizren itd.

Za rešavanje potencijalne energetske krize izdvojeno je 75 miliona evra.

"Uprkos činjenici da se očekuje povećanje budžeta za zdravstvo i obrazovanje 2023. godine, on je i dalje ispod proseka EU za potrošnju u ovim oblastima kao procenat BDP-a“, navodi se između ostalog u izveštaju GAP-a.