Gaši: Nadam se da će kosovski lideri naći rešenja u skladu sa interesima srpske zajednice

Škeljzen Gaši
Izvor: Insajderi

Bivši politički savetnik Aljbina Kurtija, Škeljzen Gaši smatra da je poseta kosovskog premijera Briselu bila vrlo pozitivna, navodeći da su njegovi stavovi principijelni, korektni i pošteni, prenosi Ekonomija onlajn.

"Srećom, Kosovo konačno ne predstavljaju korumpirani, ucenjeni i neuki političari. Nadam se da će kosovski lideri znati kako da pronađu kreativna rešenja koja će udovoljiti interesima srpske zajednice na Kosovu, u skladu sa najvišim međunarodnim standardima ljudskih prava i bez ugrožavanja vladavine zakona i ustavnosti na Kosovu. Kosovski lideri moraju da znaju da u ovom procesu usklađuju kosovske interese sa interesima međunarodne zajednice, odnosno EU i SAD“, rekao je Gaši.

On smatra da odbijanje Kurtija da prisustvuje sastanku sa Aleksandrom Vučiće, i Đuzepom Boreljom, visokim predstavnikom Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku 11. maja, predstavlja obnavljanje dostojanstva Kosova.

"Sasvim je indikativan dogovor predstavnika EU sa liderima Srbije da 11. maja 2021. godine imaju sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Albina Kurtija, a da se sa ovim poslednjim ne slažu predstavnici Kosova. To pokazuje da su se predstavnici EU za dosadašnje sastanke političkih lidera Srbije i Kosova dogovorili samo sa liderima Srbije, dok su lidere Kosova samo obavestili. Odbijanje premijera Kurtija da učestvuje na sastanku sa predsednikom Vučićem, koji je zakazan za 11. maj 2021. godine, predstavlja obnavljanje dostojanstva Kosova. Do juna ima dovoljno vremena da se Vlada Kosova pripremi za dijalog sa Srbijom. Takođe, Vlada Kosova mora da razmisli o tome koja pitanja Srbija može da postavi Kosovu i kakav odgovor treba da im damo“, rekao je Gaši.

On je rekao da u dijalog sa Srbijom, pored predstavnika politike, treba da bude uključeno i civilno društvo.

"Nema dileme da u ovaj proces treba da budu uključeni i lideri opozicionih političkih partija, jer je proces normalizacije odnosa sa Srbijom vrlo važno pitanje. Štaviše, veoma je važno da i civilno društvo bude uključeno u ovaj proces. U tom kontekstu, smatram veoma važnim da je kosovska nevladina organizacija, u saradnji sa Norveškom ambasadom na Kosovu, angažovala nekoliko članova civilnog društva da pomognu Vladi Kosova u ovom poslu kroz predloge, sugestije, savete i primedbe“, naveo je Gaši.

Eugen Cakoli iz Demokratskog instituta Kosova rekao je da se poseta premijera Kurtija Briselu može sagledati iz dve različite perspektive - u formalnoj i suštinskoj.

"Formalno, ova poseta otkriva činjenicu da će, uprkos preovlađujućem javnom diskursu da dijalog nije prioritet, biti nametnuta kao najvažnije tema kojom će se baviti lokalni politički spektar“, rekao je Cakoli.

On je istakao, da premijera Kurtija i još dva zamenika premijera „pokazuje nivo ozbiljnosti koji Kosovo želi da prenese u spoljni plan“.

Cakoli je ukazao da postoji potreba za postizanjem konsenzusa sa opozicijom po pitanju dijaloga.