Gervala: Nacrt ZSO ima mnogo izazova, ali ne nudi autonomiju Srbima

Donika Gervala
Izvor: Kosovo Online

Ministarka inostranih poslova i dijaspore Donika Gervala rekla je da nacrt Zajednice srpskih opština koje su prihvatile EU-SAD nije baš dobar i da ima mnogo izazova i stvari koje  bi trebalo izmeniti, ali da ne nudi nikakvu vrstu autonomije za sever i dodala da uverava građane da kosovske institucije neće prihvatiti nacrt koji će naškoditi Kosovu, prenosi Syiri.

Kaže da nacrt možda ima dobar temelj, ali da na njemu treba još da se se radi.

Uzbuna bosanskog ministra: Ruski vojnici se obučavaju u Republici Srpskoj

"Nacrt ne nudi bilo kakvu vrstu autonomije za sever Kosova i to nije jedino pitanje, ali odgovor ne ide na nas. Da je bilo do nas odmah bismo ga objavili, to je zahtev onih koji olakšavaju pregovarački proces. Nacrt nije baš dobar, ima puno izazova,  ali mislim da ima osnova da se dorađuje", smatra Gervala.

Zamolila je građane Kosova za strpljenje u pogledu informacija o nacrtu ZSO. 

"Molim vas da imate malo strpljenja u pogledu pitanja nacrta. Uveravam vas da nema pokušaja, napora, volje,  želje ove vlade i uopšte institucija ni predsednika, ni premijera da prihvate nešto što bi nanelo štetu Kosovu", rekla je ona.

Upitana za komentare koje je vlada uputila EU o nacrtu i da li će se o njemu pregovarati sa EU, ona je rekla da ne može da odgovori, jer bi time kršila sporazum koji su dogovorili sa saveznicima.

"Ne mogu da vam kažem i ne želim da vam kažem jer bih u suprotnom prekršila dogovor. Posle čina agresije, ništa nije kao u prošlosti. Pregovori sa Srbijom posle 24. septembra pre nego što EU pošalje jasne signale Srbiji ne mogu biti isti. Mi smo konstruktivni u našem pristupu", rekla je ona.