Gervala: Posle rata, vojnici OVK su ubijali Srbe, Rome i Albance

Donika Gervala
Izvor: Economia online

Kosovska ministarka spoljnih poslova Donika Gervala rekla je za švajcarske medije da su pripadnici OVK činili ubistva tokom posleratnog perioda, piše Gazeta ekspres.

Kao i u prethodnim izjavama, i ovog puta je Gervala je zahtevala "pravdu za sve".

"Gervala želi da se razreše mnoga posleratna ubistva na Kosovu. Posle povlačenja srpskih trupa, izvršili su ih uglavnom pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova, a žrtve su bili Srbi, Romi i Albanci, protivnici OVK", kaže se, između ostalog, u članku za švajcarske medije.

U članku se dalje navodi da je Gervala okrivila sudstvo i prethodnu kosovsku vlast za nerešavanje slučajeva posleratnih ubistava, dok se u istom paragrafu pominje da se premijer Aljbin Kurti usprotivio Specijalnom sudu.

"Zajedno sa drugima, više puta sam zahtevala da se u potpunosti istraže politička ubistva nakon završetka rata", rekla je Gervala.

Ona je sličnu izjavu dala i pre nekoliko godina, optužujući bivše vođe OVK da su ubijali političke protivnike tokom posleratnog perioda. Tada je rekla i da je spremna da svedoči i dostavi dokumentaciju ukoliko se osnuje sud koji će im suditi.

"U okviru mogućnosti koje imam, spremna sam da pružim dokaze i materijale Specijalnom sudu. Imamo predsednika parlamenta koji je veća sramota od kosovskog predsednika Tačija. Čitav svet zna ko su Kadri Veselji i Hašim Tači. Veselji je bio šef organizacije koja je počinila zločine nad političkim protivnicima", izjavila je tada Gervala.

Posle brojnih kritika zbog izjava datih protiv OVK, uključujući opozicione inicijative i konferencije, Gervala  još jednom poručila da će tražiti pravdu za sve, bez obzira na razlike u nacionalnosti.

„Nikada neću prestati da tražim pravdu za sve žrtve na Kosovu, bez obzira na političku pripadnost, pol, nacionalnost ili funkciju žrtava i počinilaca zločina“, napisala je Gervala na Fejsbuku nakon kritika koje je dobijala.

U odbrani ministarke Gervale stao je kosovski premijer Aljbin Kurti koji je rekao da su te kritike zapravo „kampanja protiv nje“.