Gervala u SAD: Destabilizujuća dejstva Srbije i Rusije prete regionu i celoj Evropi

Donika Gervala
Izvor: Twitter/Donika Gervala

Potpredsednica Vlade i ministarka spoljnih poslova i dijaspore, Donika Gervala poručila je u okviru zvanične posete Vašingtonu da "destabilizujuća dejstva Srbije i Rusije prete regionu i celoj Evropi", prenosi Reporteri.

Gervala je održala predavanje u Američkom "Institutu za strategiju i politiku Nju lajns", gde se dotakla osnova globalne bezbednosti i bezbednosnih izazova u regionu Jugoistočne Evrope.

Tokom diskusije, Gervala je istakla zabrinutost Kosova u vezi sa uticajem Rusije i Kine u regionu, kao i rizik od potencijalnog sukoba u Jugoistočnoj Evropi. Ona je takođe pozvala na kontinuiranu podršku SAD i Evropske unije u borbi protiv propagande, dezinformacija i destabilizujućih akcija Srbije i Rusije, koje prete ne samo Zapadnom Balkanu već i celoj Evropi.

Gervala je izrazila i posvećenost Kosova jačanju odnosa sa Sjedinjenim Državama i potrebu za kontinuiranom podrškom na putu integracije u Evropsku uniju i Nato.

Tokom boravka u SAD, ministarka je najavila da se tokom zvanične posete sastala i sa pomoćnikom državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Džejmsom O'Brajanom.

Šefica kosovske diplomatije najavila je da je na sastanku, između ostalog, bilo reči o "ostvarivanju aspiracija za članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama".

"U duhu specijalnih odnosa između dve države, tokom sastanka su razmotreni mnogi aspekti produbljivanja bilateralne saradnje, jačanja vladavine prava i demokratije“, rekla je Gervala.

Naglasila je da je tokom sastanka sa najvišim američkim diplomatom bilo reči i o drugim aktuelnim dešavanjima na Kosovu.

"Postavljanje naglaska na posvećenost institucija u održavanju mira i stabilnosti u zemlji i regionu, kao i odbijanje bezbednosnih pretnji“, dodala je Gervala.