Gogić: EU ne može da dovede ni do novih sporazuma niti da sačuva mir

Ognjen Gogić
Izvor: Kosovo Online

Politikolog Ognjen Gogić izjavio je za Juronjuz Srbija da zabrinjava to što Evropska unija ne samo da ne može da dovede do novih sporazuma u dijalogu Beograda i Prištine, već je njena uloga u smirivanju tenzija koje prete miru vrlo ograničena.

Gogić napominje da nakon što je odložena primena najavljenih mera Prištine nije došlo do relaksacije situacije i da je zapravo, u međuvremenu, retorika samo zaoštrena. Dodaje da se susret u Briselu na visokom nivou odvija na vrhuncu verbalne eskalacije i da je to što se EU oglasila pokazalo i koliko daleko je sve otišlo.

"Ono što ovde zabrinjava i što je još jedan pokazatelj nemoći EU je što oni čak ne da ne mogu da dovedu do nekih novih sporazuma, nego čak ne mogu da sačuvaju mir", rekao je on i dodao da su eskalaciju situacije koja je pretila da postane i oružana sprečili Amerikanci.

Na pitanje da li je ostao pri stavu da pomaka u dijalogu neće biti sve dok se ne uključi Evropska komisija kroz visokog predstavnika, ali i države članice, Gogić ističe da je to sada još više izraženo u situaciji kada postoji pretnja od upotrebe sile.

"(Miroslav) Lajčak nije mogao u nekim mirnim uslovima da dovede do bilo kakvog sporazuma, a tek ne može da spreči izbijanje nekog nasilja", rekao je on, dodajući da ulogu sada imaju SAD, NATO i Kfor.