Golob: Ne smemo ignorisati naklonost stanovništva Balkana Rusiji

Robert Golob
Izvor: Euronews

Događaji u Ukrajini možda bi se odvijali drugačije da je NATO u odnosu prema njoj postupao onako kako je postupao prema Kini, rekao je premijer Slovenije Robert Golob i upozorio na ruski uticaj na Balkanu, prenosi Jutranji list.

U razgovoru za britanski BBC, Golob je, na marginama juče završenog samita NATO-a u Madridu, kazao kako su "delovi tamošnjeg stanovništva naklonjeni stajalištima Moskve i zato s vladama na Balkanu treba poraditi kako ih približiti europskom stajalištu".

Naklonost stanovništva Balkana prema Rusiji ne trebamo ignorisati, kazao je slovenski premijer.

Kako prenose slovenski mediji, on je upozorio i na dosadašnje greške u odnosu Zapada prema Rusiji, iz čega, kako je dodao, treba izvući pouke.

"Događaji u Ukrajini možda bi se odvijali drukčije da je NATO u odnosu prema njoj postupao onako kako je postupao prema Kini. To je lekcija iz koje moramo učiti", kazao je slovenački premijer.

U razgovorima za slovenske medije tijekom samita, Golob je najavio ubrzanje napora da Slovenija što pre postigne cilj o podizanju finansiranja svoje vojske na dva posto BDP, prema dogovorima u NATO savezu, te naveo da će njegova vlada promeniti raniji plan da se to postigne tek do 2030. godine.

"Ja verujem da slovenski vojnik na zapadnom Balkanu može bitno više doprineti nego na nekom drugom području koje manje poznaje", kazao je Golob u vezi obrambenog akcijskog plana zapadne alijanse za jačanje njenog istočnog krila prema Rusiji.

Taj plan će, po njegovim rečima, sadržati i ocenu koja članica može na pojedinom području dati komparativno gledano veći doprinos od ostalih.

"To svakako znači da će Slovenija morati temeljito odvagati dosadašnju obrambenu i sigurnosnu doktrinu, ali uvek unutar NATO-a. Jer samo unutar NATO-a i kroz zajedništvo svih članica možemo biti uspešni u suočavanju s budućim izazovima", istakao je Golob.

Dodao je da će njegova vlada u roku nekoliko meseci doneti plan povećanja proračunskih sredstava za vojsku kako bi se prilagodila novoj situaciji i promeni doktrine obrane i odvraćanja NATO saveza.