Grdžaljiu: Bahatost vlade kvari imidž Kosova

Safet Grdžaljiu
Izvor: Kosovo Online

Bivši predsednik Privredne komore Kosova Safet Grdžaljiu izjavio je da će arogancija vlade Aljbina Kurtija kvari imidž Kosova i ocenio da ekonomska kriza na Kosovu ima uzlazni trend, što utiče i na socijalni aspekt, prenosi Gazeta ekspres. 

Povodom izjave guvernera o ekonomskim pokazateljima, Grdžalju kaže da građane ne treba zavaravati brojkama.

"Ekonomska kriza na Kosovu ima sve veći zamah što utiče i na socijalni aspekt, ali ono što više uznemirava građane je revolt i nezadovoljstvo koje se manifestuje kroz sindikate. S jedne strane imamo vladu koja upozorava i promoviše dostignuća i pozitivne rezultate ekonomskih pokazatelja, a sa druge strane inflacija je dostigla 19,2 odsto prema podacima Svetske banke i sve to je zaista unelo skepticizam među građane u bolji život i stabilniju budućnost. A kada se sve ovo doda na nedavne debate o odnosu Kosovo-Srbija gde se promoviše naoružanje, pominju rat i druge negativne pojave, postoji strah da svi ovi procesi još više povećavaju nezadovoljstvo i skepticizam među građanima", rekao je Grdžaljiu. 

Grdžaljiu je u intervjuu za Kosovo pres rekao da ne treba da čudi činjenica što mladi napuštaju Kosovo.

Takođe je ocenio da distanca između vlade i privatnog sektora na Kosovu demotiviše strane investitore. Smatra da Kosovo ne može biti privlačno za strane investitore ako kosovska vlada ne radi ništa za postojeća preduzeća na Kosovu.

"Sama činjenica da imamo nedostatak pravog dijaloga, bilo sa sindikatima bilo sa građanima, dokazuje činjenicu distanciranja vlasti koja ne poštuje demokratiju, a sama činjenica da imamo tu bahatost vlasti koštaće Kosovo. Sama činjenica da godinama nemamo stranih investitora na Kosovu i da se promoviše samo pomoć dijaspore, pomoć koja je usmerena na potrošnju a ne na razvoj, smatram da je najveći greh koji Kosovo čini. Zato danas zaista imamo mnogo izazova, ali ako neko treba da snosi odgovornost za takvu ekonomsku situaciju koja je zahvatila Kosovo, jesu lokalne institucije i sadašnji kreatori politike. 

Grdžaljiu je dodao i da nedavne izjave ministra finansija Hekurana Muratija, u vezi sa ekonomskim pokazateljima i rastom depozita u bankama, nisu prava istina.

"Ako analizirate izjave vlade u kojima se kaže da ima povećanja depozita, one nisu istinite. Kosovu je potreban suštinski razvoj, značajan ekonomski rast, a ne samo politički dekor i pokazatelji koji se zaista ne odražavaju na poboljšanje života građana u vreme kada je inflacija zabrinjavajuća, a ekonomski trendovi negativni, dok ekonomska i politička diplomatija praktično ne postoji", kaže Grdžaljiu.