Grubješić: Princip nepromenljivosti granica na Zapadnom Balkanu mora da važi za sve

Suzana Grubješić
Izvor: Kosovo Online

Sastanak predsednika Srbije sa generalnim sekretarom NATO u ovom trenutku možda i značajniji od sastanka na Brdu kod Kranja, zbog najave da bi jedna od svetskih sila mogla da zatraži povlačenje Kfora sa Kosova, rekla je za RTS predsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić.

Po njenim rečima, princip o nep.romenljivosti granica na Zapadnom Balkanu morao bi da važi za sve, pa tako i kada je reč o nepromenljivosti granica Srbij. Grubješić je rdodal da će zajednička deklaracija lidera zemalja Zapadnog Balkana u Sloveniji biti moguća ako se nađe adekvatna formulacija o nepromenljivosti granica.

"Ako je to pravilo, onda ono mora da važi za sve, pa tako i kada je reč o nepromenljivosti granica Srbije", rekla je Grubješić.

Podsetila je da je čak i na sastanku lidera G7 bilo reči o Zapadnom Balkanu gde je takođe istaknuta potreba o nepromenljivosti granica.

"Uz to imamo svojevrstan rat ‘non-pejpera’, a nama su potrebni pravi papiri koji dolaze iz Brisela. Sa zaključcima i stavovima koji bi obavezali i EU i Zapadni Balkan na nastavak evrointegracija", rekla je predsednica Centra za spoljnu politiku.

Iako je Makron pozvan na sastanak na Brdo kod Kranja on neće doći, ali akcenat bi mogao da bude upravo na ubrzanju evrointegracija zemalja Zapadnog Balkana i to po novoj metodologiji, veruje Grubješić.

Predsednica Centra za spoljnu politiku kaže da je današnji sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa generalnim sekretarom NATO možda i važniji za našu zemlju zbog zahteva jedne od svetskih sila da se Kfor povuče sa Kosova.

"I Unmik i Kfor su tu na zahtev UN i samo na njihov zahtev mogu da se povuku, a ne na osnovu nekih jednostranih poteza", naglasila je Grubješić.

Kada je reč o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, predsednica Centra za spoljnu politiku kaže da je veoma važno da do njega dođe što pre.

"Ja se nadam da možda možemo da dobijemo datum za nastavak dijaloga Beograda i Prištine. Priština je u par navrata odlagala dijalog, ali je na Briselu i Vašingtonu da izvrše pritisak, jer svaki dan bez dijaloga predstavlja opasnost za Srbe", istakla je ona.