Gudžić: Kurti neće stati, hoće da uništi poslednje ostatke srpskog prisustva na Kosovu

Aleksandar Gudžić
Izvor: Kosovo Online

Istoričar Aleksandar Gudžić ocenjuje da je sva prilika da će vlast Aljbina Kurtija nastaviti sa akcijama poput upada policije u srpske Privremene organe ili ambulante, jer je, kaže, za njega to prilika da sebe predstavi kao „beskrupuloznog borca za kosovske, odnosno albanske nacionalne interese“.

Gudžić za Kosovo onlajn kaže i da bi pokrovitelji kosovske nezavisnosti mogli da spreče ovakve poteze, ali da misli da oni prećutno dozvoljavaju takav oblik ponašanja Aljbina Kurtija.

Naš sagovornik ocenjuje da je lider Samoopredeljenja došao na vlast na politici ekstremnog populizma i nacionalizma i da želi da se pred svojim biračkim telom predstavi kao čovek koji hoće da završi sve ono što prethodne političke elite 1999. godine i kasnije nisu uradile, odnosno da uništi poslednje ostatke srpskog prisustva na ovim prostorima.

„Jedino ovako posmatram upade do zuba naoružanih specijalnih jedinica u parkove, vrtiće i objekte u kojima su smešteni Privremeni organi u Goraždevcu i Osojanu. I sva je prilika da će nastaviti sa tim jer je to prilika da sebe predstavi kao beskrupuloznog borca za kosovske nacionalne interese, odnosno albanske nacionalne inetrese“, kaže Gudžić.

Kako dodaje, u ovakvim okolnostima, Srbi na Kosovu imaju dva izbora.

„Da odu ili da trpe i da čekaju neka bolja vremena, slobodu. Mislim da će se odlučiti za ovo drugo“, naveo je Gudžić.

Na pitanje da li neko može da spreči akcije koje preduzima kosovska vlast u srpskim sredinama, on kaže da bi to mogle zemlje Zapada.  

„U ovakvom delovanju Kurtija mogu da spreče pokrovitelji kosovske nezavisnosti, pre svega zemlje zapadne demokratije – SAD, Velika Britanija, Nemačka i Francuska, koje su najviše uložile u kosovsku državnost, a da li će to uraditi, zavisi od njih. Mislim da oni prećutno dozvoljavaju ovakav oblik ponašanja Aljbina Kurtija“, zaključio je Gudžić.