Gudžić: Poslednji podaci pokazuju da 70 odsto mladih Albanaca želi da ode sa Kosova

Aleksandar Gudžić
Izvor: Kosovo Online

Istoričar Aleksandar Gudžić je izneo je podatke koji pokazuju da 70 odsto mladih Albanaca želi da ode sa Kosova, jer su nezadovoljni životom i dodao da je Kosovo područje izneverenih očekivanja, prenosi Kurir.

Gudžić se osvrnuo i na rezoluciju o kojoj danas raspravlja parlament u Tirani, a koja ima za cilj da diskredituje navode iz izveštaja Dika Martija o trogovini organima na Kosovu, koji je usvojila Parlamentarna Skupština Saveta Evrope 2011. godine.

"Ne verujem da će ta rezolucija imati neki dodatni efekat na kosovsku javnost budući da znamo da su vodeći političari na Kosovu poziciju izgradili na narativu srpske krivice. Po tom narativu su Srbi činili zločine i naše vlasti su odgovorne za sve ono što se dešavalo na Kosovu. Takav jedan narativ je u suprotnosti sa istinom i mislim da rezolucija neće izazvati pažnju javnosti. Kosovo je područje izneverenih očekivanja, to je jedna sredina gde žive nesrećni ljudi. Poslednji podacim pokazuju se da 70 odsto mladih Albanaca želi da ode sa Kosova. To sve ukazuje na uništenu privredu", rekao je Gudžić.

Direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Amo Gujon smatra da izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Lajčak želi pozitivno da utiče, ali da kosovski problem traje dugo i ne može da se reši za kratak period.

"Od 2004. godine idem na lice mesta, šaljem volontere i novinare kako bi izveštavali o nepravdi koju Srbi trpe u enklavama na Kosovu. Pitanje KiM traje dugo, ne samo 23 godine kako misle na Zapadu, već nekoliko vekova i to ne može da se reši za kratak period. Lajčak želi da pozitivno utiče, ali pitanje KiM traje dugo", rekao je Gujon.