Gujon: Uprkos pritiscima na Srbiju, dijaspora jedinstvena uz svoju maticu

Beograd_240124_Arno Gujon 02
Izvor: Kosovo Online

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon izjavio je da nije lako biti Srbin u dijaspori i da Srbija želi da poruči svom narodu da nema čega da se stidi, prenosi RTV.

Gujon je ukazao da je, u trenutku kada pokušavaju da nametnu žig kolektivne krivice srpskom narodu, Srbima u dijaspori najteže, jer je tamo propaganda najjača.

"Ona je već deo obrazovnog sistema u nekim zemljama, a postoji opasnost da žigosanje srpskog naroda bude u školskom sistemu svuda. Želimo da pošaljemo poruku da su Srbi okupljeni oko matice i da na pokušaj stigmatizacije odgovaraju lepotom tradicionalne igre, koja je kulturno dobro Uneska, te osmesima dece", istakao je Gujon.

Kako je saopštila Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regiunu, Evropska smotra srpskog folklora dijaspore, najveća manifestacija srpskog rasejanja, koja okuplja 2.500 igrača iz 40 kulturno-umetničkih društava iz Evrope, biće održana u beogradskoj MTS Dvorani 18. i 19. maja, pod pokroviteljstvom Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.