Gutereš: Povećane tenzije između Beograda i Prištine, situacija na severu krhka

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš
Izvor: Kosovo Online

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš naveo je, u redovnom šestomesečnom izveštaju o radu Unmika da su, uprkos izvesnom napretku u implementaciji sporazuma postignutih uz posredovanje EU, tenzije između Beograda i Prištine povećane, a da je bezbednosna situacija na severu Kosova ostala krhka, prenosi Sputnik Srbija.

U izveštaju za period od 19. septembra 2023. do 15. marta 2024. godine, objavlјenom na sajtu UN, a koji treba da bude razmotren na sednici SB UN 22. aprila, Gutereš je ocenio da nije bilo napretka ka uspostavlјanju Zajednice srpskih opština uprkos diplomatskom pritisku i izrazio zabrinutost zbog primene nove regulative o platnom prometu koja je, kako je naveo, uticala na ekonomska i socijalna prava Srba i drugih nevećinskih zajednica, posebno najugroženijih.

Ukidanje dinara dodatno zaoštrilo odnose

Generalni sekretar navodi da je uredba Centralne banka Kosova, koja određuje evro kao jedinu valutu za gotovinske transakcije od 1. februara, „dodatno zaoštrila odnose između strana“.

On je pozvao na hitan razgovor o otvorenim pitanjima u okviru dijaloga uz posredovanje EU, kako bi se osigurala prava svih pogođenih zajednica i najugroženije grupe bile zaštićene.

Pozvao je strane da ponovo potvrde svoju posvećenost dijalogu koji se vodi uz posredovanje EU i da u potpunosti implementiraju postojeće sporazume, dodajući da bi obe strane trebalo da imaju otvoren i inkluzivan pristup.

O održavanju izbora na severu Kosovu

Napominjući da su podnete peticije za opoziv gradonačelnika u četiri opštine na severu Kosova, on je istakao važnost blagovremenog održavanja lokalnih izbora u ovim opštinama, uz učešće kosovskih Srba, „kako bi tenzije bila ublažene i kako bi se krenulo napred“.

Inkluzivnost izbora i njihovo sprovođenje u bezbednom i mirnom okruženju su od klјučne važnosti za uspostavlјanje opštinskih institucija koje reprezentuju lokalne zajednice, navedeno je u izveštaju.

Gutereš je pozdravio napredak postignut krajem 2023. u implementaciji sporazuma postignutog uz pomoć EU, uklјučujući primenu energetske mape puta i carinski sporazum i recipročno omogućavanje slobode kretanja za vozila.

„Stalno konstruktivno angažovanje usmereno na obezbeđivanje kontinuirane implementacije ostaje apsolutno neophodno za sprečavanje bilo kakvog ponovnog zaoštravanja napetosti i obnavlјanje sukoba“, navodi se u izveštaju.

U izveštaju u kome se detalјno iznosi hronologija događaja u šestomesečnom periodu, navode se pored ostalog događaji u Banjskoj, predstavlјanje nacrta predloga statuta za osnivanje ZSO od strane EU, da je održana vanredna sednica SB UN nakon što je Priština usvojila uredbu kojom se zabranjuje dinar, sakuplјanje potpisa za smenu gradonačelnika na severu Kosova.

Gutereš je najoštrije osudio, kako je naveo, ozbilјan bezbednosni incident 24. septembra u Banjskoj, koji je doveo do tragičnog gubitka života i pozvao na završetak istrage i „privođenje počinilaca pravdi bez odlaganja“.

Generalni sekretar je ponovio da prostorije i imovina Ujedinjenih nacija ne treba da budu meta upada i pozvao nadležne kosovske vlasti da pruže podršku Unmiku u obnavlјanju punog i nesmetanog pristupa svojim prostorijama na severu Kosova.

Pozdravio je odluku vlade u Prištini o sprovođenju odluke Ustavnog suda o imovini manastira Visoki Dečani, ocenivši to kao korak ka jačanju poverenja među svim zajednicama. U izveštaju se ističe da sprovođenje vladavine prava, uklјučujući radnje u vezi sa eksproprijacijom zemlјišta, treba da se vrši u strogoj saglasnosti sa zakonskim okvirom Kosova i međunarodnim standardima.

Generalni sekretar je pozdravio prvi sastanak Radne grupe za nestala lica od 2021 održan 31. januara 2024. i pozvao obe strane da nastave svoje angažovanje kako bi bio ostvaren napredak po ovom važnom pitanju, u skladu sa Deklaracijom o nestalim osobama usvojenom uz posredništvo EU, koju su prihvatile obe strane.

Generalni sekretar je pohvalio Misiju zbog davanja prioriteta „izgradnji poverenja i angažovanju na jačanju interakcija među zajednicama u uslovima pojačanih tenzija koje su dokumentovane u izveštaju“.

U izveštaju se navodi da prioriteti Misije ostaju promovisanje bezbednosti, stabilnosti i poštovanja lјudskih prava na Kosovu i u regionu i da u postizanju svojih cilјeva Unmik nastavlјa konstruktivan angažman sa Prištinom i Beogradom, svim zajednicama na Kosovu i regionalnim i međunarodnim akterima.

Sednica SB UN na kojoj treba da bude razmotren izveštaj generalnog sekretara, prema planu objavlјenom na sajtu Saveta bezbedno UN, treba da bude održana 22. aprila.