Hadžoli: Sastanak Kurtija i Vučića nakon lokalnih izbora na Kosovu

Delegacija-Srba-i-Albanaca-na-pregovorima-u-Briselu
Izvor: Predsednistvo Srbije

Violeta Hadžoli iz Demokratskog instituta smatra da će lideri Srbije i Kosova sastati u Briselu tek nakon završetka lokalnih izbora na Kosovu koji su zakazani za 17. oktobar, prenosi Ekonomija onlajn.  

Hadžoli kaže da nije poznato da li će specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak zatražiti od predstavnika Kosova da održe takav sastanak, ali da je poznato da će Kosovo proći kroz izborni proces i da se ne očekuje uskoro sastanak na političkom nivou u Briselu 

Navela je da Lajčak dolazi na Kosovo kako bi preneo svoje poruke u vezi sa briselskim dijalogom i da se njegova poseta odvija upravo u toku tog procesa. 

“Nakon posete Kosovu, najavljena je poseta Lajčaka Srbiji, sa glavnom svrhom da se razgovara o dijalogu Kosova i Srbije i da prenese svoje poruke u vezi sa ovim procesom", rekla je Hadžoli.

Kaže da pitanje reciprociteta između Kosova i Srbije ne bi trebalo da poprimi političke prizvuke.

"Što se tiče reciprociteta, to je najavila Vlada Kosova, ali još uvek nema odluke o tome, kao što su to ranije činile prethodne vlade”, rekla je Hadžoli. 

Smatra da ne bi trebalo donositi takvu odluku kako se ovom pitanju ne bi dala politička konotacija i napravila velika buka, ali da bi to trebalo da bude redovan postupak na prelazima.