Hag: Odbijen zahtev Veseljija da dosije Specijalnog tužilaštva bude objavljen tokom aprila

Kadri Veselji
Izvor: Hag - Specijalni sud

Pretpretresni sudija Nikolas Giju odbacio je danas zahtev odbrane Kadrija Veselija da preliminarni dosije Specijalnog zužilaštva bude objavljen tokom aprila i naložio da bude dostavljen do 1. juna 2021. godine, prenosi Ljajmi.

U ovoj odluci objašnjena je pozadina slučaja ovog zahteva, gde se navodi da je 12. marta 2021. godine pretpretresni sudija doneo "Odluku o kategorizaciji dokaza prema pravilu 109 (c) i srodnim pitanjima" („Odluka o kategorizaciji“).

U ovoj odluci za kategorizaciju dokaza navodi se da je, između ostalog, pretpretresni sudija odbio zahtev odbrane Kadrija Veselija, da naloži Specijalizovanom tužilaštvu da podnese prethodni spis u skladu sa pravilom 95 (4) pravila do aprila 2021.

Dalje se navodi da je 24. marta 2021. godine, tokom četvrte statusne konferencije u ovom slučaju, Veseljijeva odbrana zatražila da pretpretresni sudija naredi Specijalnom tužilaštvu da podnese preliminarni spis najkasnije do 1. juna 2021. godine.

Specijalno tužilaštvo je odgovorilo 6. aprila, a 12. aprila odbrana je odgovorila.

U odluci se navodi da pretpretresni sudija Giju podseća da je u Odluci o kategorizaciji izjavio da će posebna kategorizacija predmeta biti sprovedena u "Pravnom toku rada", specifičnom programu za elektronsko otkrivanje materijala koji pruža adekvatne smernice odbrani prilikom čitanja Uredbe 102 (1) (b).

"Stoga, pretpretresni sudija nije našao nijedan razlog da naredi Specijalnom tužilaštvu da preda svoj preliminarni spis od aprila 2021. godine", navodi se u odluci.

U istoj odluci se ističe da, s obzirom na to da se pretpostavlja da će se kategorizacija i obelodanjivanje materijala na osnovu pravila 102 (1) (b) nastaviti do 23. jula 2021. i da će se otkrivanje materijala na osnovu pravila 102 (3) verovatno produžiti do septembra 2021, prethodni sudija smatra da je preuranjeno u ovoj fazi odrediti datum za preliminarni spis Specijalnog tužilaštva i odgovarajući materijal.

Podsećanja radi, 9. novembra, u svojim prvim nastupima, Jakup Krasnići i Hašim Tači izjasnili su se da nisu krivi po optužbama koje im se stavljaju na teret.

Isto je izjavio i Kadri Veselji u svom izlaganju 10. novembra, kao i Seljimi dan kasnije.

Optužnica protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija potvrđena je 26. oktobra 2020.

Prema navodima optužnice "u periodi između marta 1998. i septembra 1999. godine, Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi, Jakup Krasnići i drugi članovi udruženog zločinačkog poduhvata imali su zajednički cilj da obezbede i izvrše kontrolu nad celim Kosovom metodama koje su uključivale zastrašivanje, zlostavljanje, nasilje i nezakonito uklanjanje onih koji se smatraju protivnicima", prenosi Zakletva za pravdu.