Haljimi: Kurti odlaže formiranje ZSO do narednih izbora, vizna liberalizacija nije njegova zasluga

Bilbordi ZSO
Izvor: Kosovo Online

Izvršni direktor Instituta za evropske i globalne studije Jeton Haljimi kaže da liberalizacija viza za Kosovo nije zasluga premijera Aljbina Kurtija i da igra igru kako bi odložio osnivanje ZSO do sledećih izbora i tako obezbedio još jedan mandat, prenosi ABC njuz.

„Kurti ne može da preuzme sve zasluge za liberalizaciju jer su prethodne vlade ispunile sve kriterijume. Kurti pokušava da svaki svoj neuspeh iskoristi za svoje dobro, ali mislim da je stanovništvo svesno da zasluge pripadaju bivšim vladama. Kurtijeva sreća je bila to što je bio u vladi kada je došlo do slobodnog kretanja. On treba  da počne pregovore za statut ZSO i da prestane da se bavi vizama. Kurti treba što pre da razmisli da popravi odnose sa Srbijom i da nam ne prodaje nekakvo hvalisanje“, naglasio je Haljimi.

On je isključio održavanje novih izbora na proleće i dodao da Kurti igra igru da odloži osnivanje ZSO do sledećih izbora kako bi obezbedio još jedan mandat, ali su to, prema njegovim rečima, „nanjušili“ Amerikanci i Evropljani.

„Ove godine neće biti izbora jer Evropljani i Amerikanci žele da poprave stvari za udruživanje sa Kurtijem. Ako potpiše ZSO, kako je prihvatio Ohridskim sporazumom, politički će izgoreti i ne može ponovo da se kandiduje za premijera jer je prevario građane Kosova“, rekao je Haljimi.