Haljimi: Zabrana Aljiuu da se sastane sa Hetemijem rezultat postupaka institucija

Sibelj Haljimi
Izvor: Klan Kosova

Portparolka DSK Sibelj Haljimi navela je da je zabrana ministru infrastrukture Ljiburnu Aljiuu da se sastane sa gradonačelnikom Leposavića Ljuljzimom Hetemijem od strane Kfora, rezultat postupaka kosovskih institucija na severu, prenosi Gazeta ekspres.

Haljimi je upitala zašto se Aljiuva poseta doživljava kao provokacija, ako Vlada Kosova tvrdi da je "proširila suverenitet na severu".

„Kurti i Osmani govore da je njihov pravni cilj proširenje državnog suvereniteta na severu. Kako se onda može objasniti izjava ministra Alijua da nije želeo da provocira kriminalne bande, zbog čega je otkazao posetu Hetemiju“, upitala je Haljimi.

Ona je dodala da, ako stvari krenu u lošem pravcu, Kfor može da spreči i pristup organa za sprovođenje zakona.

Haljimi je rekla da je Vlada Kosova uspela da pitanje severa od političkog problema pretvori u pitanje bezbednosti, u pokušaju da policijskim sredstvima "upiše istoriju", zbog čega se, navodi, predsednik Srbije Aleksandar Vučić doživljava kao "saveznik" Zapada, dok je Kosovo strana u sukobu.

„Kfor kao mehanizam NATO, ali sa mandatom Saveta bezbednosti UN, vraća uspavana ovlašćenja intervenišući između strana u sukobu, prema Rezoluciji 1244, koju su posebno pominjale Rusija, Kina i Srbija, ali Kosovo je u svim segmentima, kao priča o uspehu već premašena"“, rekla je ona.