Haljiti: Odlaganje posete američke delegacije upozorenje Vladi Kosova

Džavit Haljiti
Izvor: Facebook

Potpredsednik Demokratske partije Kosova Džavit Haljiti smatra da je odlaganje posete američkog zvaničnika Dereka Šolea Prištini upozorenje Vladi Kosova, prenosi Gazeta Blic.

Haljiti je rekao da kosovski premijer Aljbin Kurti produbljuje spor sa Zapadom.

"Koliko znam, kaznene mere je EU nametnula Kosovu, a verujem i SAD. Poruka svih američkih državnih zvaničnika, za Vladu Kosova, dolazi preko američkog ambasadora i relevantnih linija u ambasadi. Vlada Kosova, odnosno premijer, svojom tvrdoglavošću rizikuje produbljivanje sporova sa Zapadom. Nikada nisam verovao da će se neka vlada Kosova suprotstaviti roditeljskim savetima koji dolaze sa Zapada", rekao je Haljiti za Gazeta Blic.

Prema njegovim rečima, taj potez iz inostranstva je opomena za Kosovo.

"Mislim i verujem da Kosovo ne bi trebalo da postane nečujno, ali mora da primeni svaki savet i predlog koji dolazi iz SAD. U ovom slučaju, mislim da je nedolazak gospodina Dereka Šolea na sastanak sa institucijama Kosova, a posebno sa premijerom, opomena za Vladu. Po meni, poruka je: sprovodite sporazume koje ste potpisali, sprovodite ohridske obaveze, sprovodite predlog u tri tačke", ispričao je.

Američka delegacija, na čelu sa podsekretarom u ministarstvu odbrane SAD Derekom Šoleom, trebalo je da poseti Kosovo 30. i 31. jula, međutim ta poseta je odložena, a razlozi za odlaganje nisu poznati.