Haradinaj-Stubla: Nefunkcionalan odnos Kosova sa EU

Meliza Haradinaj Stubla
Izvor: Lajmi

Bivša ministarka spoljnih poslova Meljiza Haradinaj-Stubla ocenila je da proces vizne liberalizacije definiše nefunkcionalan odnos Kosova sa Evropskom unijom kao neravnopravan i politički.

„EU često zloupotrebljava pitanja uglavnom tehničke prirode za uslovljavanje potpuno političkih procesa na Kosovu“, napisala je Haradinaj-Stubla na Fejsbuku nakon što je češko Predsedništvo EU saopštilo da je neophodno da se razjasni niz pitanja u vezi sa liberalizacijom viznog režima i posle nezvaničnih informacija da Francuska želi da se vizna liberalizacija za Kosovo poveže sa evropskim sistemom za odobravanje putovanja i informacije (ETIAS).

"Ostaje mi neshvatljivo kako su sadašnje kosovske institucije podigle nadu građana, a da nisu dobro obaveštene da i dalje postoje nerazjašnjena bilateralna „tehnička“ pitanja sa nekim državama članicama. Glavna strateška greška leži u činjenici da portfeljom evropskih integracija upravlja potpredsednik Vlade koji je odgovoran za ’tehnički’ dijalog sa Srbijom. Dakle, ova Vlada svesno dozvoljava da se jedan proces uslovljava drugim!“, napisala je ona.

Kosovo, kako je poručila, mora hitno da vrati Ministarstvo za evropske integracije i da intenzivno radi na ozbiljnoj agendi za unapređenje puta evropskih integracija.