Hasani u Skoplju: Albanski faktor doprinosi stabilnosti u Severnoj Makedoniji

Hasani i Osmani
Izvor: Albanian post

Ministar za Evropu i spoljne poslove Albanije Iglji Hasani izjavio je u Skoplju, gde boravi u zvaničnoj poseti, da albanski faktor doprinosi i ima neodvojivu ulogu u održavanju stabilnosti Severne Makedonije.

Hasani je, na zajedničoj konferenciji sa makedonskim kolegom Bujarom Osmanijem, naglasio da Albanija podržava angažovanje albanskih političkih subjekata u Severnoj Makedoniji i istakao da je izbor prvog albanskog premijera u toj zemlji simboličan pokazatelj napretka te zemlje.

"Zajednički put ka EU ojačao je saradnju među nama", ocenio je Hasani.

Prema njegovim rečima, dalje širenje i produbljivanje saradnje dve zemlje je od vitalnog značaja za budućnost regiona.

Osmani je ocenio da su Severna Makedonija i Albanija mnogo više od dobrih suseda.

"Mi smo prijateljske zemlje, sa dubokim međusobnim odnosima, sa izuzetno visokom međusobnom podrškom, partneri i saveznici – nastavljamo zajedno ka našim evropskim ambicijama da obe zemlje vidimo kao punopravne članice Evropske unije", poručio je Osmani.

On je najavio da je to jedna od glavnih tema današnjeg sastanka.

"Nažalost, pregovarački proces je trenutno u zastoju, za obe zemlje – i želim da istaknem da je to pogrešno. Obe zemlje treba da nastave pregovore i ubrzaju svoju integraciju i pre punopravnog članstva", smatra Osmani.

Kako je istakao, dve zemlje su saveznici u Natou i 100 odsto u skladu sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom Unije.

Na današnjem sastaku šefova diplomatije dve zemlje, kako navodi Osmani, bilo je reči i o ekonomskim odnosima, koji, nažalost, mnogo zaostaju za odličnim političkim odnosima.