Haziri: Kurti i Osmani iz šestog pokušaja sa Blinkenom, ne mogu da dođu do Bajdena

Ljutfi Haziri i Aljbin Kurti
Izvor: Reporteri

Potpredsednik Demokratskog saveza Kosova Ljutfi Haziri izjavio je da su predsednica Vjosa Osmani i premijer Aljbin Kurti tek posle šeste posete SAD uspeli da se sastanu sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, ali da ne mogu da dođu do američkog predsednika Džozefa Bajdena, prenosi Reporteri.

On je naveo da Kurti nikada neće uspeti da se sastane sa američkim predsednikom i naglasio da su pod vladom DSK posete obavljene na nivou predsednika SAD. 

"Velika je istina da Amerika i ova administracija imaju poseban i bezuslovan odnos sa narodom Кosova, a nemaju takav odnos sa političarima. To je kažnjavanje naroda Kosova zbog političara i politike", rekao je Haziri na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, u poređenju sa prethodnom administracijom, u vreme vlade DSK, bilo je sastanaka sa američkim predsednikom.

"Kada je došao DPK, nivo sastanaka je spušten na nivo potpredsednika. U to vreme to je bio gospodin Bajden, dok je Pokret Samoopredeljenje snizio nivo sastanaka na državne sekretare. Ovo je velika razlika. DSK je uvek imala sastanke sa predsednikom. Poslednji je bio Fatmir Sejdiu", naveo je Haziri. 

Potpredsednik DSK je rekao da poslednja poseta Kurtija i Osmani SAD za tu stranku ima značenje januarskog pisma koje je Blinken uputio kosovskom premijeru.

"Poseta nije išla dalje od januarskog pisma koje je sekretar Blinken ponovio i potvrdio zahtev predsednika Bajdena da Kosovo treba da koristi kreativnost i pragmatizam u dijalogu, što bi dovelo do pravno obavezujućeg sporazuma za strane uz obostrano priznanje. Nekome je trebalo godinu i po da shvatim da ne možete ići dalje od zahtevanog pisma i da ne možete ići na političku ekskurziju da mu otvore vrata u Americi. Možete ići u Ameriku na žurke, venčanja prijatelja i rođaka i u nostalgične posete, ali onima koji donose odluke potreban je veliki razlog da dođu", rekao je Haziri.