Hil: Đinđićeve reči i dela i dalje su inspiracija

Kristofer Hil
Izvor: Kosovo Online

Danas se obeležava 20 godina od ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića, a tim povodom ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil ocenio je da su reči i dela Đinđića i način na koji je nastojao da pokrene ljude inspiracija i danas dve decenije nakon njegovog ubistva, prenosi RTV.

"Đinđićeve reči i dela i dalje su inspiracija", rekao Hil za Tanjug i naglasio da sećanje na to vreme kod njega izaziva i veliku tugu zbog propuštenih prilika.

Hil je dodao da je film "Tako je govorio Đinđić" koji je imao priliku da vidi na njega ostavio dubok utisak.

"Velika tuga, naravno, zato što je tada postojala jedna obećavajuća situacija koja je brzo prekinuta u vreme kada je napredak mogao biti brz. Mislim da je to bilo vreme kada se mogao napraviti napredak. Mislim da je veoma važno osetiti kada je vreme za napredak i pokušati da se tada napravi napredak", rekao je Hil.

Hil navodi i da je u isto vreme osetio veliku inspiraciju zbog onoga što je pričao Đinđić i zbog načina na koji je pokušavao da pokrene ljude.

"Osetio sam se veoma inspirisan njegovim rečima, naporima da ohrabri ljude, da se pokrenu kada mogu, da stvari budu urađene kada mogu. Čak i u ovo vreme, koje je drugačije od tog vremena i koja se ne mogu porediti, doći ćemo do toga da se stvari moraju uraditi i nadam se da ćemo doseći taj trenutak", rekao je Hil.