Hiseni: Konačno rešenje moguće za nekoliko meseci, niko ne želi beskrajnu neizvesnost

Skender Hiseni
Izvor: © Kosovo Online

Koordinator pregovaračkog tima Kosova u dijalogu sa Srbijom, Skender Hiseni, posle sastanka sa Lajčakom veruje da sveobuhvatni sporazum može biti postignut u roku od nekoliko meseci i ističe da je neophodno konačno rešenje, jer međunarodna zajednica ne želi beskrajnu neizvesnost na Balkanu, prenosi Ljajmi.

Hiseni je zadovoljan sastankom sa Lajčakom.

„Želeo je da se sastane sa mnom i da predstavi perspektivu nastavaka dijaloga. Došao je da sazna više o stavovima lidera političkih partija, a posebno pobedničke stranke", rekao je Hiseni.

Smatra da je dijalog dobro tekao do pada Hotijeve vlade, kada je zaustavljen.

„Dijalog je bio dobar i neminovno bi doveo do uzajamnog priznavanja Kosova i Srbije. Verujem da će i nakon prekida buduća vlada nastaviti tamo gde smo stali", očekivanja su Hisenija.

On dodaje da je postizanje konačnog sporazuma neophodno.

„Istorijskom i političkom sporu između Kosova i Srbije potrebno je konačno rešenje. Nerešavanje sukoba stvara taoca od Kosova na svim poljima. Ne treba da budemo u zabludi da će Kosovo postići značajniji napredak bez rešavanja ovog pitanja. Od suštinske je važnosti da se sukob razreši jednom zauvek, kako Kosovo ne bi skliznulo u zemalje sa polovičnim identitetom. Bez članstva u NATO, EU i UN, Kosovo ostaje jedna od zemalja koja nije završila proces izgradnje države. Nadam se da će nova vlada imati zrelost i da će shvatiti neophodnost i potrebu da reši ovaj sukob. Dijalog sa Srbijom nametnuće kao prioritet ključni kosovski partneri, koji ne žele beskrajnu neizvesnost na Balkanu", zaključuje Hiseni.