Hiseni: Zamrzavanje dijaloga loše po Kosovo, pretnja destabilizaciji regiona

Skender Hiseni
Izvor: Facebook

Bivši državni koordinator za dijalog Beograda i Prištine Skender Hiseni upozorio je da Kosovo ne može ići napred bez završetka dijaloga sa Srbijom i upozorava da je zamrzavanje dijaloga pretnja destabilizaciji čitavog regiona uz moguće izbijanje sukoba nalik na palestinski scenario, prenosi Reporteri.

Hiseni ističe da usporavanje dijaloga utiče loše na napredak Kosova i naglašava da će Kosovo ostati u statusu kvo ukoliko se ne reši istorijski spor sa Srbijom.

"Kosovo će i dalje ostati u statusu kvo ako ovaj istorijski spor sa Srbijom ne bude jednom završen. To utiče na napredak Kosova, članstvo u NATO, EU i drugim organizacijama gde bi trebalo da se pridruži kao nezavisna i suverena država. Akutna je vitalna potreba da Kosovo jednom zauvek zatvori ovu temu, jer nemamo budućnosti bez zatvaranja istorijskog spora sa Srbijom“, kaže Hiseni.

Hiseni upozorava da je zamrzavanje dijaloga pretnja destabilizacije čitavog regiona uz moguće izbijanje sukoba.

„Sve dok smo zamrznuti i Kosovo i Srbija i sve zemlje u regionu rizikuju da postanu regija sukoba poput Palestine. Političke izjave poput vladavine zakona i borbe protiv korupcije, koje sam snažno podržao zvuče prelepo. Ponavljam, rešenje kosovsko-srpskog problema stvara uslove za njih", rekao je Hiseni.