Hodžaj: Dijalog je od vitalnog značaja za zaključenje državnosti Kosova

Enver Hodžaj.jpg
Izvor: Kosovo Online

Bivši ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hodžaj povodom današnjeg sastanka predstavnika Kosova i Srbije u Briselu, poručio je da niko ne zna da li delegacija Kosova ima bilo kakvu platformu na papiru i da nova situacija mora da se iskoristi za stvaranje zamaha za konačni sporazum.

Prema njegovoj oceni, odluka o registarskim tablicama je "pošten potez", ali kaže i da ta taktička odluka nije podržana sveobuhvatnim strateškim pristupom dijalogu.

On je na Fejsbuku upitao da li će sada Vlada da sprovede i sve ostale potpisane sporazume ili samo ovaj o slobodi kretanja?

"Rezultati dijaloga nisu neka vrsta švedskog stola sa koga se bira šta se implementira u zavisnosti od individualnog ukusa i trenutne inspiracije. Drugo, Kosovo može da dobije podršku od međunarodnih partnera za situaciju na severu i da ima korist od dijaloga ako predstavi platformu za dijalog, gde je glavna tema uzajamno priznavanje kao konačni sporazum!", naveo je Hodžaj.

On smatra da oko situacije na prelazima mora da postoji aktivna diplomatija, kako bi se osigurala podrška država koje donose odluke u NATO i EU, a da se to može dogoditi samo ako se komunicira sa ovim državama i ako se "ponudi vizija i pisani stav".

Spoljna politika, kako je naveo, ne sme da se svede na dijalog, niti dijalog samo na odluku o registarskim tablicama.

“Nova situacija mora da se iskoristiti u budućnosti za stvaranje zamaha za konačni sporazum, jer se pokazuje da je status kvo nestabilan. Čak i pre deset godina video sam da je dijalog od vitalnog značaja za zaključenje državnosti Kosova, a tako mislim i danas", napisao je Hodžaj na Fejsbuku.