Hodžaj: Mnogi snose odgovornost što Srbija još nije priznala Kosovo

Enver Hodžaj i Angela Merkel.jpg
Izvor: Kosovo Online

Bivši ministar inostranih poslova Kosova Enver Hodžaj prokomentarisao je posetu nemačke kancelarke Angele Merkel u Tirani, podsetivši da je ona 2011. uslovila članstvo Srbije u EU sporazumom sa Kosovom.

"Ne želim da se detaljno zadržavam na ulozi Angele Merkel u nezavisnosti Kosova (Evropska unija, G7, Savet bezbednosti UN), niti na priznanjima zemalja, ni na članstvu u međunarodnim organizacijama, ni na Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju iz aprila 2013. godine. Zbog zadatka koji sam imao u ovom periodu, znam gde je i koliko lično pomogla kosovskoj Vladi. Ali, želim da zastanem i naglasim šta sada nazivamo pravno obavezujućim sporazumom. Kada je Merkel u avgustu 2011. godine posetila Beograd, uslovila je članstvo Srbije u EU postizanjem pravno obavezujućeg sporazuma sa Kosovom! Dalje, njen stav iz te godine, učinio je da 2013. (nemačko-britanski non-pejper) nemački stav postane evropski uslov za Srbiju. Postao je osnov zapadne politike prema Srbiji. Do danas!", napisao je Hodžaj na Fejsbuku.

"Možemo se zapitati: da li sam 2011. godine očekivao i verovao da će se Kosovo i Srbija međusobno priznati do 2021. kroz takav sporazum? Da! I danas mnogi snose odgovornost što se tako nešto nije dogodilo", poručio je Hodžaj.