Hoti: Kosovo kasni sa svojom spoljnom politikom

Afrim Hoti
Izvor: Ekonomia Online

Profesor političkih nauka Afrim Hoti ocenio je da Kosovo kasni sa svojom spoljnom politikom i da je Vlada Kosova morala da predloži nacrt Statuta Zajednice srpskih opština pre onog koji je Upravljački tim predstavio 2. maja u Briselu, prenosi Koha.

Hoti je na KTV rekao da predlog Upravljačkog tima za ZSO ne bi ni bio stavljen na sto da je postojao predlog kosovske strane. 

"Suočavamo se sa posledicama nemara koji smo godinama pokazivali. Kosovski prijatelji su davno rekli da Kosovo ne treba da ostane u odbrambenoj poziciji, već da nešto predlaže. Kasnimo, a kašnjenje nije vezano samo za Kurtijevu vladu, to je vezano za nekoliko poslednjih vlada koje smo imali, posebno u spoljnoj politici. Šta god da je preduzeo zvanični Beograd, bavili smo se posledicama", rekao je on.

Hoti smatra i da Evropska unija nema istu poziciju prema Prištini i Beogradu.

"Najviše me brine nedefinisana pozicija EU. EU nema istu poziciju prema Prištini i prema Beogradu. Imam utisak da se ova nedefinisana pozicija EU prenosi čak i na pregovarački proces. Da su SAD ili Velika Britanija ili Nemačka posrednici, koji jasno i glasno kažu da pregovarački proces mora da se završi obostranim priznanjem, onda bi situacija bila potpuno jasna jer znamo cilj. EU se do sada pokazala neiskrenom i neozbiljnom“, rekao je on.