Hoti: Problem Kosova i dijaloga nije na vrhu nemačke agende

Afrim Hoti
Izvor: Kosovo Online

Analitičar Afrim Hoti ističe za Kosovo onlajn da je Nemačka generalno fokusirana na Zapadni Balkan, ali da problem Kosova i dijaloga nije na vrhu nemačke agende. On dodaje da je Berlinu stalo da se realizuje francusko-nemački plan, jer je to "jedini način da se ide napred".

"Nemačka je generalno fokusirana na Zapadni Balkan, ali ne baš kao Republika Nemačka, jer je politika Nemačke vezana sa politikama drugih članica EU, uključujući u ovom slučaju i Veliku Britaniju. Kao što smo mogli da vidimo poslednjih meseci i tokom protekle godine, Olaf Šolc je bio uključen u dešavanja na Zapadnom Balkanu, zajedno sa francuskim predsednikom i italijanskom premijerkom. Ali ne treba da zaboravimo da problem Kosova i dijaloga nije na vrhu agende, pošto se Nemačka u ovom trenutku suočava sa drugim problemima, između ostalog je jedan od glavinih rat Rusije i Ukrajine. Ali u isto vreme čini se da Nemačka daje svoj doprinos na Zapadnom Balkanu jer integracija Zapadnog Balkana nije samo u interesu regiona, već je pre svega u interesu EU gde je Nemačka među glavnim akterima", navodi Hoti.

On podseća da se Nemačka vidi i kao promoter ekonomskog razvoja Zapadnog Balkana i da je njena uloga skoncentrisana na ekonomsku pomoć. Ipak, podseća da osim ekonomije, vidimo i druge aktivnosti nemačke vlade, čiji je glas u regionu ambasador Jorn Rode.

"Mislim da je Nemačkoj stalo da se francusko-nemački plan realizuje, jer to je jedini način da se ide napred. Kakav god  plan ili predlog da imamo, on je u skladu i biće u skladu sa planom koji su predložile Nemačka i Francuska. U isto vreme, mnoge druge prepreke - u smislu primene, dolaze uglavnom od Srbije, ali u određenoj meri postoje prepreke i od strane Kosova. U tom smislu, vidimo i ja sam ubeđen, da postoji stroga koordinacija Francuske i Nemačke sa SAD u cilju da se problem reši što je pre moguće", poručuje Hoti. 

Prema njegovim rečima, Kosovo ima bliske veze sa  Nemačkom i to je, dodaje, "istorijski proces". S druge strane, podseća da Srbija pod vođstvom Vučića ima mnogo investicija iz Nemačke, ali ocenjuje da je u prošloj godini nastala neka vrsta procepa između dve zemlje. Hoti navodi da se taj jaz produbio naročito nakon izbora u Srbiji "gde se Nemačka zajedno sa drugim evropskim zemljama suprotstavila i podigla glas protiv izbornih neregularnosti".