Hrvatski narodni sabor upućuje inicijativu da BiH prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela

Jerusalim
Izvor: Novosti

Hrvatski narodni sabor pokrenuće službenu inicijativu da Bosna i Hercegovina prizna Jerusalim kao glavni grad Države Izrael, prenosi N1.

Inicijativa se najavljuje nakon što je izraelska ambasada za BiH, sa sedištem u Tirani, u službenom dokumentu podržala hrvatski predlog izmena Izbornog zakona.

"To je minimum koji možemo učiniti kako bi smo se zahvalili našim prijateljima u Izraelu za direktnu potporu koju su dali nastojanjima demokratskih snaga u BiH da svaki narod ili zajednica bez obzira na svoju brojnost ima pravo da samostalno odluči ko će biti njihovi legitimni predstavnici", ističe sagovornik Hrvatskog narodnog sabora .

Inicijativa će biti prosleđena u nadležne državne institucije.

"Svesni smo da će se bošnjačka politika ovome suprotstaviti s obzirom na potporu koju daje palestinskoj strani i s obzirom na današnju uvredljivu izjavu Bakira Izetbegovića o Izraelu, no mislim da je to naša moralna obveza. Pretpostavljam da bi srpska politika trebala podržati ovaj naš predlog", istaknuo je izvor iz Hrvatski narodni sabor.

Izvor dodaje da inicijativa nije usmerena ni protiv koga, nego je izraz priznavanja bogatstva različitosti koje postoje u Izraelu bez obzira da li je reč o jevrejima, muslimanima ili hršćanima.

Ukoliko inicijativa ne bude usvojena u državnim institucijama Hrvatski Medijski Servis doznaje kako će Hrvatski narodni sabor samostalno sa svojom deklaracijom priznati Jerusalim kao glavni grad Izraela.