Ibrahimi: Kurti se igra, odluka o preuzimanju imovine opština treba da važi i za sever Kosova

Sazan Ibrahimi
Izvor: Koha ditore

Odluku premijera Kosova Aljbina Kurtija od 30. aprila, na osnovu koje će imovina sedam opština biti vraćena Kosovskoj agenciji za privatizaciju, u Zajednici kosovskih opština ocenjuje kao zabrinjavajuću, a Sazan Ibrahimi iz tog udruženja smatra da se premijer igra sa dvostrukim standardima, jer po njemu ta odluka ne važi za opštine severnog dela, prenosi Koha.

On traži reviziju te odluke i odgovornost za tu odluku, kao i jednak tretman opština.

Ibrahimi kaže da se odluka tadašnjeg premijera Ramuša Haradinaja da imovinu ustupi opštinama odnosila na opštine na severu, dok se poslednja odluka kosovske vlade da se ta imovina vrati odnosi samo na opštine sa albanskom većinom, a ne na opštine na severu.

"Mi kao Asocijacija kosovskih opština smatramo nepravednom odluku Vlade Kosova u vezi sa pribavljanjem imovine kojom su do sada upravljale opštine i njihovim vraćanjem Kosovskoj agenciji za privatizaciju. Sedam opština je direktno pogođeno, jedan je od apsurda ove odluke da je Đeneral Janković okoristio ovu imovinu od Vrhovnog suda, ali smo svesni da je odluka bivšeg premijera Haradinaja da opštinsku imovinu ustupi Opštinama Republike Kosovo bilo i u opštinama severnog dela Republike Kosovo", rekao je on.

Ibrahimi je apelovao da se ove odluke preispitaju jer su milioni evra kosovskih opština koji su oduzeti od kosovskih poreskih obveznika uloženi u objekte od javnog interesa. 

"Nadamo se da će do preispitivanja ove odluke doći što je pre moguće kako bi građani videli ulaganja opština u nekretnine", rekao je on.