Imeri: Kurti vladao ad hok 14 meseci, stagnacija u mnogim sektorima

Visar Imeri.jpg
Izvor: Ekonomia Online

Bivši predsednik Pokreta Samoopredeljenje Visar Imeri izjavio je da se Vlada Kosova suočava sa mnogim krizama, ali da nema dugoročnu viziju o razvoju Kosova i da je u mnogim sektorima došlo do stagnacije, prenosi Ekonomija onlajn.

Imeri je rekao da premijer Aljbin Kurti vladao ad hok tokom 14 meseci na vlasti i dodao da ne postoji plan o reformama obrazovnog i zdravstvenog sistema. Imeri je kazao i da se Kurtijeva vlada ne razlikuje mnogo od prethodnih vlada.

„Imamo stagnaciju u mnogim sektorima, od kapitalnih investicija, infrastrukture, a da ne govorimo o zdravstvu i obrazovanju. Ne postoji ideja za koju bismo mogli da kažemo da je prava za reformu obrazovnog sistema ili poboljšanje zdravstvenog sistema. Ukratko, ova Vlada do sada nije pokazala nikakvu promenu, a još manje volju za transformacijom društva. Kurtijeva vlada se ne razlikuje mnogo od drugih vlada, a jedina razlika je da do sada nije bilo većeg skandala, korupcionaške afere osim nedavnih optužbi na račun ambasadora Kosova u Hrvatskoj Martina Berišaja”, rekao je Imeri.

Imeri je naveo i da Kurti brani ministra za zajednice i povratak Gorana Rakića.

„Jedno je zadržati Rakića u Vladi ako se to radi zbog bezbednosnih pitanja, drugo je javno to pravdati. Ovo nije imalo smisla jer onda ministri mogu da rade šta hoće i da ostanu na vlasti. Pogotovo kada se ima u vidu da je reč o premijeru koji je u prvoj Vladi smenio Agima Velijua samo zato što je svoju ideju predstavio javnosti pre nego što je to učinio na sednici Vlade. Ako uporedimo prekršaje koje je učinio Rakić sa prekršajima Agima Velijua, to je kao dan i noć. Veljiu je otpušten, a Rakić nije", rekao je on.

Imeri je upitao šta se u međuvremenu promenilo kod Kurtija.