Imeri: Logično da Kurti podnese ostavku zbog neuspha, a ne da pregovara o raspuštanju Skupštine

Visar Imeri
Izvor: Lajmi

Analitičar Visar Imeri smatra da nije pravedno da novi parlamentarni izbori na Kosovu budu raspisani tako što će biti raspuštena Skupština, jer se tako skida odgovornost sa kosovskog premijera Aljbina Kurtija, koji je narušio ugled Kosova na međunarodnom planu i blokirao put članstva u Savetu Evrope. Ispravno rešenje je, prema Imerijevim rečima, Kurtijeva ostavka.

Komentarišući sinoćni sastanak predsednika DPK Memljija Krasnićija i Aljbina Kurtija, Imeri ističe da je njihov razgovor put ka novim izborima.

"Mislim da je sinoćnji sastanak praktično napravio novu dimenziju u politici jer ćemo sada sve više pričati o izborima. Tako da je sinoćnji sastanak bio manje-više put do izbora. Mislim da je greška ići na izbore i greška je posebno što će bilo koja od opozicionih partija podržati Kurtijevu volju da se izađe na izbore kroz raspuštanje Skupštine. Mislim da kada idete na vanredne izbori ne samo ovaj put nego svaki put treba razgovarati zašto idemo na vanredne izbore ili koji su razlozi koji nas guraju da idemo na vanredne izbore", rekao je Imeri za Ekonomiju onlajn.

Glavni razlog za vanredne izbore je, kako ocenjuje, neuspeh aktuelne vlade po pitanju očuvanja nacionalnih interesa, donošenja jednostranih odluka, članstva u Savetu Evrope i narušavanja ugleda na međunarodnom planu.

Ukazuje da su svi promašaji Kosova odgovornost kosovskog premjera Aljbina Kurtija, zbog, čega bi, ističe, najbolje bilo da buude smenjen, odnosno da podnese ostavku.

"Mislim da su sve to odgovornosti koje moraju biti ispostavljene na račun premijeru Kurtiju i ako opozicija smatra da su to promašaji, onda će naravno tražiti ili njegovu ostavku ili smjenu sa mesta premijera, a ne raspuštanje Skupštine. Dakle, ne možemo da svalimo odgovornost na Skupštinu za propuste koji su bili u upravljanju i u tom pogledu smatram da je to važno", rekao je Imeri.

Ocenjuje da raspisivanje vanrednih izbora nekoliko meseci pred kraj mandata aktuelne vlade nema mnogo smisla i da je opozicija trebalo ranije da reaguje i traži novi izborni proces kako bi sprečila sve greške vlasti.

Ističe da su lideri DSK i ABK ispravno postupili jer su odbili poziv Aljbina Kurtija na sastanak na kome bi se navodno razgovaralo o zakonodavnom okviru, koji je, kako napominje, u domenu šefova poslaničkih grupa u Predsedništvu Skupštine.

"Imamo neke mnogo važnije stvari o kojima premijer nikada nije smatrao za shodno da razgovara sa opozicionim partijama. Na primer, premijer nikada pre prihvatanja briselskog sporazuma nije pozvao opozicione stranke na konsultacije, nikada ih nije zvao da razgovaraju o nacrtu statuta Zajednice opština sa srpskom većinom. Dakle, to su bili izuzetno važni događaji koji su sada postali međunarodne obaveze za Kosovo. Premijer Kurti je preko svoje stranke objavljivao video snimke i vanredne optužbe i uvrede na račun lidera opozicije i mislim da se tu odgovornost mora preuzeti", zaključio je Imeri.