Jevtić: Novu 2024. dočekujemo spremni da se još odlučnije uhvatimo u koštac sa izazovima

Beograd_231218_Dalibor Jevtić 08
Izvor: Kosovo Online

Predsednik opštine Štrpce Dalibor Jevtić istakao je, sumirajući 2023. godinu, da je srpski narod još jednom pokazao da ne odustaje bez obzira kakve se prepreke nalaze na njegovom putu opstanka i ostanka u Štrpcu i poručio da novu 2024. dočekuju spremni da se još odlučnije uhvate u koštac sa svim izazovima.

"Na kraju ove kalendarske 2023. godine, sumirajući sve ono što se tokom godine dešavalo, utisak je da je još jedna godina teških trenutaka i izazova iza nas. Analizirajući sve ono što je urađeno u tim i takvim okolnostima mišljenja sam da smo još jednom pokazali kao narod da ne odustajemo bez obzira kakve se prepreke nalaze na našem putu opstanka i ostanka u Štrpcu", istakao je Jevtić u saopštenju.

Podsetio je da je početak godine bio obeležen ranjavanjem Miloša i Stefana Stojanovića, što je ostavilo dubok trag i ožiljak kod svih Srba.

"Šta o tome kao narod mislimo, rekli smo i blokadom puta na Badnji dan nakon nemilog događaja, i najmasovnijim protestom 8. januara, ali i svaki put kada smo na ovu temu govorili. Posebno nas zabrinjava činjenica da nema adekvatne kazne za počinioca, za onog ko je pucao na Badnji dan na srpsku decu u Gotovuši. Dok mnogi Srbi danas tamniče u kazamatima na Кosovu, bez ikakvih dokaza za ono za šta se terete, a onaj ko je pucao i ranio Stefana i Miloša nalazi se na slobodi. Upravo ovakva jedna situacija najbolje opisuje stanje i okolnosti u kojima Srbi danas na Кosovu žive", dodao je Jevtić. 

Pored ovog nemilog događaja, dodaje, tokom 2023. godine bilo je i drugih izazova, kao što su konstantan pokušaj nelegalne gradnje na ulazu u selo Sevce, nemogućnost vršenja sanitarne seče šume, pojava navodnog spiska za hapšenje Srba u Štrpcu, skrnavljenje spomenika, uništavanje Bećirove crkve, smena rukovodstva ”Ski centra Brezovica” bez konsultacija sa lokalnom samoupravom, blokada sredstava Opštine Štrpce od strane režima u Prištini i nemogućnost implementacije infrastrukturnih projekata tokom većeg dela godine, centralizacija jedinice šumarstva kao i centralizovanje mnogih procedura koje usporavaju rad lokalne samouprave...

Problemi, izazovi na svakom koraku i u svim oblastima, podvukao je on.

"Pored ovih uglavnom politički motivisanih izazova, tokom 2023. godine imali smo i još neke tužne događaje. U svojoj 86. godini 4. oktobra preminuo je naš književnih Petar Sarić. Na komemoraciji sam rekao da smo ponosni što smo ovaj prostor, vazduh, delili sa jednim velikanom poput gospodina Sarića. Takođe smo se obavezali da ćemo sećanje na ovog književnika ugraditi institucionalne. Jedna od prvih koraka biće da naša bioblioteka u Štrpcu nosi naziv ”Bibiloteka Petar Sarić”. Verujem da će se ova moja inicijativa podržati i da ćemo na godišnjicu smrti našeg književnika to i ozvaničiti", podsetio je Jevtić.

Ukazao je da je obeleženo i 35. godina od ponovnog uspostavljanja Opštine Štrpce.

"Svečanom akademijom, obzirom na okolnosti u kojima živimo, skromno obeležen je ovaj jubilej. I ovom prilikom želim da se zahvalim svima koji su prisustvovali na akademiji, posebno našim dragim gostima iz Кancelarije za КiM, Srbima iz Hrvatske, našem glumcu Milanu Vasiću, našem bivšem fudbalskom reprezentativcu Nenadu Кrstičiću i njegovoj porodici, kolegama iz Gračanice, svima koji su sa nama u svakom trenutku i koji pomažu opštinu Štrpce i njene građane", dodao je on.

Jevtić je ukazao da su opštinu Štrpce tokom 2023. godine posetili mnogi i da ovu činjenicu želi da istakne zbog činjenice da svaka poseta znači jer je ta poseta poruka da "nismo zaboravljeni i da nismo sami u našoj borbi za život u Sirinićkoj Župi".

"Ponosan sam na činjenicu da je Štrpce i dalje najbolji primer multietničnosti na Кosovu. Posebno je to važno istaći u trenutku mnogih izazova sa kojima se ovaj prostor suočava usled jedne politike etno-nacionalnizma koju sprovodi Aljbin Кurti. Sa našim komšijama Albancima u opštini Štrpce imamo dobre odnose, odnose međusobnog poštovanja i uvažavanja. Ponosan sam na činjenicu da smo još jednom pokazali da kada god je teško mi se ujedinimo i tako jedinstveni pobeđujemo sve nedaće", naglasio je on.

Podsetio je i da je Nenadu Janićijeviću iz Šrtpca bio potreban hitno novac za lečenje, odnosno transplataciju bubrega i da je zahvaljujući pre svega glumcu Milanu Vasiću, pokrenuta velika akcija prikupljanja novca, te da su se u tu akciju uključili mnogi građani Štrpca, organizovan je humanitarni bazar, sakupljali novac unutar institucija.

Opština Štrpce je uz podršku odbornika Skupštine takođe izdvojila značajna sredstva.

"Hvala i Nenadu Кrstičiću koji je i ovog puta pomogao iako on skromno nikad o tome ne želi da govori. Ostvarena je velika pobeda i Nenad je uspešno operisan. Život je opet pobedio", zahvalio je Jevtić.

Uvek je, dodaje, isticao borbu za pravdom i istinom.

"Istina je naše najjače oružje u susret svim izazovima. Nekoliko puta sam rekao, ponoviću - istina baš kao i voda uvek pronađe svoj put. Tako je i 1. septembra istina svoj put pronašla i pravda napokon zadovoljena a naša braća našla su se na slobodi i nakon skoro dve godine osmeh se vratio u grad. Još jedna pobeda istine je potvrda od strane onih koji su pokrenuli priču ”nadzornih kamera” u Štrpcu da ono što sam od prvog dana govorio je jedina istina u vezi sa tim događajem. Dakle kamere nisu služile ni za kakvu špijunažu, i cela ta priča bila je samo jedan deo političkog pritiska na Opštinu Štrpce i njene građane", podvukao je Jevtić.

Opština Štrpce je, dodaje, i u ovakvim okolnostima uspela da realizuje više infrastrukturnih projekata - asfaltiranje puta od ulaza u Jažince do Sevca, renoviranje dvorišta stanice Policije u Štrpcu, završetak sporstke-fiskulturne sale u Popovcu, početak renoviranja zgrade Bolnice, renoviranje ambulante u Drajkovcu, uređenje puta u Firaji. U toku su i drugi projekti i kao najznačajniji ističem rešavanje pitanja vodosnadbevanja u Štrpcu.

"Veliku zahvalnost u pomoći, razumevanju i podršci dugujem predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, Vladi Srbije i Кancelariji za КiM, direktoru Petru Petkoviću i njegovim saradnicima. Bez njihove podrške i pomoći naša borba za život i ostanak u Štrpcu bila bi daleko teža", konstatovao je Jevtić.

"Novu 2024. godinu dočekujemo spremni da se u koštac uhvatimo sa svim izazovima, još odlučnije nego pre. Pokrenućemo nove ideje i inicijative, radiće se na poboljšanju infrastrukture ali i zapošljavanju pre svega mladih ljudi. Problem odlaska mladih i generalno svih građana se jedino može rešiti obezbeđivanjem egzsistencije za svaku porodicu. Tokom 2023. godine razgovarao sam sa ukupno 1332. građana i građanki. Ti razgovori nisu bili uvek laki i čini mi se da odlično razumem probleme sa kojima se naši sugrađani suočavaju. Razgovori su uvek bili iskreni i koliko god je istina ponekad teška, važno je da razgovaramo iskreno sa ciljem da probleme rešavamo. Nemoguće je sve probleme rešiti odjednom, ali ”jedan po jedan” rešavaćemo ih zajedno. Pokazali smo i dokazali da smo sa narodom i uz narod kada god je bilo teško. Opština Štrpce, moje kolege i ja ostajemo posvećeni da svojim radom doprinesemo rešavanju problema koje stoje na putu boljeg života svih građana Štrpca", poručio je on.

Jevtić je svojim sugrađanima poželeo srećnu Novu 2024. godina, dobro zdravlje i puno uspeha.