Jevtić sa komandantom Regionalne komande Zapad: U Opštini Štrpce biće više patrola Kfora

Dalibor Jevtić sa komandantom Regionalne komande Zapad pukovnikom Frančeskom Ferarom
Izvor: Kosovo Online

Predsednik opštine Štrpce Dalibor Jevtić sastao se danas sa komandantom Regionalne komande Zapad pukovnikom Frančeskom Ferarom sa kojim je razgovarao o događaju od 9. marta kada je Albanac pucao u selu Donja Bitinja, ali i o opštoj bezbednosnoj situaciji i položaju srpskog naroda na Kosovu.

"Pukovnika Feraru sam upoznao sa onim što jesu zabrinutosti građana Opštine Štrpce i očekivanja koja se tiču misije Kfora i zajedno smo u razgovoru zaključili da je potrebno veće prisustvo Kfora, što su i građani Opštine Štrpce zahtevali na sastanku Odbora za bezbednost. Tu smo dobili ne samo uveravanja, već i konkretne odluke Regionalne komande da poveća broj patrola na teritoriji naše opštine", kazao je Jevtić.

Dodao je da je dobro što pored prisustva Policije imaju i prisustvo Kfora kako bi se građani osećali bezbednije i sugurnije.

"Rešenje za sve izazove nije samo to, ali očekujemo da i druge institucije rade svoj deo posla. Pre svega mislim da odluke koje institucije donose u vezi sa prethodnim incidentima budu odluke koje će biti preventivne, da se slični incidenti nikada ne ponove. Činjenice da imamo incidente, činjenice da imamo nestabilnu u bezbednosnom smislu situaciju i osećaj nesigurnosti koji imaju Srbi na Kosovu proizilazi iz toga da je to rezultat politike aktuelnog režima u Prištini koju sprovodi Aljbin Kurti", kazao je Jevtić.

Jevtić je rekao i da su se dotakli poslednjih odluka oko dinara i humanitarne krize koja je svakog dana sve gora, izrazivši očekivanje da će se rešenje uskoro naći.

Naveo je da je i u razgovoru sa komandantom Kfora regiona Zapad istakao činjenicu, koju je isticao i u razgovoru sa drugim predstavnicima međunarodne zajednice.

"Mi na vlasti u Prištini imamo čoveka koji je dok je bio student u svojim akcijama da bi ostvarivao svoje ciljeve koristio uglavnom kao metode nasilje na ulicama Prištine. Nakon toga smo videli da je, dok je bio u opoziciji, koristio druge metode tada u Skupštini Kosova poput suzavca i druge nasilne metode za ostvarivanje svojih ciljeva. Taj čovek danas u ostvarivanju ciljeva, sada kada je na vlasti, u rukama umesto suzavca i kamenice ima institucije i koristi ih kako bi ostvarivao svoje ciljeve. Sve ono što radi Aljbin Kurti i vlast u Prištini za cilj ima da srpski narod napusti ove prostore i danas sam ponovio da naša očekivanja nisu usmerena prema Kurtiju i vladi u Prištini, ali da imamo neka očekivanja od međunarodne zajednice", kazao je.

On je podsetio da su pre samo pet dana obeležili 20. godina od martovskog Pogroma koji se desio 2004. godine, kao i da mu je izuzetno žao što niko iz međunarodne zajednice ni reč o tome nije rekao.

"I danas na sastanku, ali i na drugim sastancima sa predstavnicima međunarodne zajednice govorili smo i o budućnosti koja treba da bude bolja i mirnija sa čim se potpuno slažem, ali kako će budućnost biti bolja ako iz prošlosti nismo na nekim greškama nešto naučili", kazao je Jevtić.

Napomenuo je da su neke od tih grešaka činjenice da su se desile Livadice, Staro Gracko, da se desio Goraždevac, da se desio 17. mart 2004. godine, a da niko za sve te događaje nije odgovarao.

"Ako se to ne promeni, ne očekujući ništa od onih koji su na vlasti u Prištini, mislim da će budućnost biti teška za sve nas koji živimo ovde. To je nešto na čemu insistiram i o čemu moramo da govorimo i dokle god međunarodna zajednica ćuti na događaj kao što je 17. mart 2004. godine, onda će neko ko je te događaje kreirao, bio deo njih i sprovodio nasilje, misliti da je to u redu da radimo da mogu možda to nekada ponoviti ako bude bilo potrebe", kazao je Jevtić.

Dodao je i da na neka pitanja nije dobio odgovore, ali da će ih i dalje postavljati kao što je to učinio i danas uz zahvalnost na "barem malo razumevanja koje je mogao da čuje od prestavnika međunarodne zajednice poslednjih dana".