Joksimović: Ključne članice Saveta Evrope razmišljaju o odlaganju prijema Kosova

Beograd_240307_Aleksandra Joksimović
Izvor: Kosovo Online

Direktorka Centra za spoljnu politiku i bivša ambasadorka Srbije u Velikoj Britaniji Aleksandra Joksimović izjavila je danas da postoje naznake da ključne zemlje članice Saveta Evrope (SE) razgovaraju o odlaganju prijema Kosova u ovu organizaciju, prenosi RTV.

Kako je objasnila, razlog za odlaganje je taj što u inicijalnom dokumentu u vezi sa preporukom za članstvo stajalo da postoje tri uslova koja se moraju ispuniti pre nego što dođe do prijema Kosova u SE.

Ona je za Tanjug navela da je jedan od tri ključna uslova za prijem Kosova u SE vraćanje zemljišta manastiru Visoki Dečani, koji je ispunjen, dok Zajednica srpskih opština i rešavanje problema eksproprijacije imovine na severu KiM i dalje nisu ispunjeni.

"U ovom trenutku procedura za prijem Kosova u SE je poodmakla, ovo je jedan od pretposlednjih koraka. Pretpostavljam da će današnje glasanje biti u prilog prijema Kosova, međutim ključni sastanak se dešava u maju, kada Komitet ministara o tome odlučuje, koji predstavlja direktnu političku volju zemalja članica", objasnila je ona.

Joksimovićeva smatra da je kroz diplomatsku ofanzivu Srbija uspela da ubedi neke od članica Kvinte, koje mogu promeniti stavove pojedinih zemalja članica, da bi trebalo da dođe do odlaganja dok se ne ispuni uslov vezan za formiranje ZSO.

Joksimovićeva je istakla da je izuzetno važno što Italijani i Mađari traže ZSO kao uslov za prijem Kosova u SE jer Italija ima veliku diplomatsku težinu u međunarodnim odnosima i u Evropi, napomenuvši da se jedino Francuska aktivno bavi temom odlaganja pijema Prištine u SE.

Odgovarajući na pitanje kako će SE funkcionisati ukoliko se pristupanje Prištine zaista dogodi, Joksimovićeva je rekla da se, s obzirom na to da Rusija više nije članica SE, Evropa oseća ugroženom u konekstu ruske agresije na Ukrajinu i pokušava da pronađe način da obezbedi svoju teritoriju od bilo kakvih potencijalnih sukoba.

Prema njenim rečuma, Evropa prijem Kosova u SE posmatra u cilju stabilizacije odnosa u regionu, odnosno kao mogućnost da se oslabi uticaj Rusije na bilo kakav zamrtznuti konflikt u regionu.

"SE je bazična institucija koja je postojala pre EU, koja je govorila o potrebi da se zajednički radi na osnovnim vrednostima kao što su ljudska prava, vladavina prava. Za Srbiju će to predstavljati problem, ali oni koji zagovaraju ovu ideju smatraju da će to dovesti do određne stabilizacije prilika. Jako je teško ići u suprotnom pravcu, ne može doći do stabilizacije prilika ukoliko neki preduslovi nisu ispunjeni kao što je pitanje ZSO", navela je ona.

Komentarišući to što su ambasadori država članica EU usvojili ažurirani tekst zajedničke pozicije za poglavlje 35, koji podrazumeva da će Srbija u potpunosti sprovoditi svoje obaveze koje proizilaze iz Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, Joksimovićeva je rekla da se pitanje ervopskih integracija revitalizovalo u smislu učestalijih i intenzivnijih razgovora kako bi se taj proces mogao ubrzati. Joksimovićeva smatra da inkorporiranje celokupnog Ohridskog okvira u poglavlje 35 predstavlja veliku novinu i značajni problem u ovom trenutku za Srbiju, napomenuvši da u ovom trenutku za Srbiju ne bi bilo dobro da odustaje od evropskog puta.

"Verujem da će Srbija negodovati zbog ovakvog daljeg razvoja, ali da će pokušavati da nađe prostor u harmonizaciju u drugim poglavljima. Za sada poglavlje 35 deluje kao nešto što je za Srbiju u ovakvom okviru neprihvatljivo, ali videli smo kroz različite procese integracija da politička volja na kraju uvek nadvlada sve konkretne uslove koji se u nekim dokumentima pominju. Ukoliko se u nekom trenutku susretnu sve političke volje, mislim da se ovaj problem da prevazići", smatra ona.