Još četiri dana do isteka zakonskog roka za potvrđivanje optužnice protiv Tačija i Veseljija

Hašim Tači
Izvor: Kljan Kosova

Specijalni sud ima još četiri dana da odluči da li će potvrditi ili odbiti optužnicu protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija i lidera Demokratske partije Kosova Kadrija Veseljija, prenosi Reporteri.

Kancelarija specijalizovanog tužioca objavila je 24. juna ove godine predlog optužnice protiv Tačija i Veseljija, koji je podnet Specijalizovanim većima 24. aprila.

Specijalno tužilaštvo navodi da su kosovski predsednik Hašim Tači i predsednik DPK Kadri Veselji odgovorni za ubistvo oko 100 ljudi.

U predloženoj optužnici u 10 tačaka, Tači i Veselji, zajedno sa još nekoliko neimenovanih lica, osumnjičeni su za brojne zločine protiv čovečnosti i ratne zločine, uključujući ubistvo, prisilni nestanak osoba, progon i mučenje.

"Zločini predstavljeni u optužnici uključuju stotine identifikovanih žrtava kosovskih Albanaca, Srba i Roma i političkih protivnika", navodi se u izjavi.

Ovi navodi, za koje se očekuje da će ih Sud odbaciti ili potvrditi, mogli bi da izazovu novi politički "zemljotres" na Kosovu, posebno nakon događaja koji su usledili nakon hapšenja lidera Organizacije ratnih veterana OVK, Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja.

Kosovski predsednik je jasno rekao da neće ići u Hag kao šef države i da će podneti ostavku ako se optužnica potvrdi.

"Uveravam vas još jednom, neću se suočiti sa pravdom iz ove kancelarije. Ako se optužnica potvrdi, odmah ću podneti ostavku na mesto predsednika i suočiću se sa optužbama", rekao je Tači.

Rana ostavka Tačija dodatno bi, prema pisanju Reporterija, zakomplikovala situaciju, kada je već poznato da ni stranke koje su zajedno u koaliciji, niti opozicija nemaju jedinstveni stav o tome ko bi trebao da nasledi Tačija u slučaju potvrde optužnice.

Interesovanje za ovo mesto već je pokazao lidet Alijanske za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj, dok iz Demokratske partije Kosova poručuju da je neetično razgovarati o takvom pitanju dok je Tači još uvek predsednik.

Stav vladajućeg Demokratskog saveza Kosova je da se u mestu kosovskog predsednika razgovara kada za to dođe vreme.