Jovanović: Priština nikada nije imala nameru da sprovede potpisano

zivadin jovanovic
Izvor: Večernje novosti

Bivši šef diplomatije SR Jugoslavije Živadin Jovanović rekao je za Politiku, da kada se uzmu u obzir vreme, uslovi, sadržina i razlike u pravnom subjektivitetu potpisnika Prvog sporazuma o principima normalizacije odnosa Beograda i Prištine, pitanje je, da li je to uopšte sporazum kao izraz slobodno izraženih volja ili je dokument političkog karaktera.

Ističe da je Srbija brzo izvršila sve, a Priština i EU – ništa od potpisanog.

„Sa distance od osam proteklih godina može se oceniti da Priština i Brisel ni u času potpisivanja dokumenta niti kasnije nisu ni imale nameru da izvrše ono što su formalno prihvatile. Odredbe o ZSO sa izvršnim nadležnostima poslužile su samo kao zamka za Srbiju da odustane od ’realnosti na terenu’ tako što će povući sve svoje institucije sa severa KiM i omogućiti proširenje separatističkih institucija i na tom delu pokrajine”, kaže Jovanović.

U međuvremenu, Srbija je ulazila u nove obaveze po tehničkim sporazumima proisteklim iz neizvršenog Prvog sporazuma. Tako se u praksi sve pretvorilo "u jednostrane ustupke u interesu prištinske ilegalne secesije i geopolitike vodećih članica EU i NATO-a. Stav da ne može biti novih dogovora dok se prethodni ne izvrše nije poštovan".

"Nizali su se drski jednostrani potezi i politika svršenih činova, novi zatrpavali prethodne ispade, a legitimizacija secesije napredovala. Istovremeno, EU je obećala da će u dijalogu biti statusno nepristrasna, Srbija je poverovala u to, a u praksi Brisel je povlađivao neodgovornom ponašanju Prištine, intenzivno radio na konstituisanju institucija i sistema ilegalne tvorevine", kaže Jovanović.

Prema njegovim rečima,pojedine članice EU su "opremale, naoružavale i obučavale paravojne ilegalne snage". Sve je to činjeno nepoštovanjem i kršenjem rezolucije SB 1244.

„Sve ukazuje na to da nije reč o nerazumnim ambicijama, nepromišljenim potezima i agresivnim poduhvatima pojedinaca iz Prištine, već o scenarijima ekspanzije i ’asimetrične diplomatije’ zapadnih centara moći koji ciljaju suštinu nezavisnosti i celovitosti Srbije”, zaključuje Živadin Jovanović.