Jovanović: SAD su stvorile Kosovo, one mogu i da ga rasture ako im to bude u interesu

Jovanović
Izvor: Tanjug

Bivši ambasador i ministar spoljnih poslova Vladislav Jovanović za Kosovo onlajn kaže da će SAD koristiti Aljbina Kurtija u daljem pokušaju da "isteraju Beograd iz političkog skloništa u kome se oslanja na međunarodno pravo i legalitet, na otvoreniji prostor u kome bi odustao od stava da neće priznati nezavisnost Kosova".

Povodom najavljenog susreta ruskog i američkog predsednika Vladimira Putina i Džoa Bajdena, koji je zakazan za 16. jun u Ženevi, bivši jugoslovenski diplomata navodi da će pomenuti susret biti "posvećen pre svega rešavanju osetljivih pitanja zaštite od problema širenja nuklearnog i raketnog naoružavanja i naglašava da je Balkan mesto sukoba njihovih interesa, ali u ovom trenutku ne predstavlja proiritet".

"Balkan je mesto sukoba njihovih interesa, ali u ovom trenutku ne predstavlja proiritet. Ne verujem da će Bajden od Putina zahtevati da zauzme neutralniji stav kada je ovaj region u pitanju“, kaže Jovanović.

Po njegovim rečima, Amerika će koristiti Aljbina Kurtija u daljem vršenju pritiska na Srbiju u cilju izlaska iz političkog skloništa na otvoreniji prostor.

"Kosovo je u američkim rukama, Amerika ga je stvorila i može i da ga rasturi, ukoliko je to u njenom interesu. Smatram da oni koriste Aljbina Kurtija kao što su nekada koristili Ramuša Haradnija kome su dopustili da godinu i po dana drži takse nametnute Srbiji, bez ikakvih sankcija. Takse su lošije uticale na život građana Kosova, ali one su zapravo imale za cilj dalju destabilizaciju dijaloga i pozicije Srbije u pregovorima. Kao što su koristili Haradinaja, sada koriste Kurtija kao sredstvo pritiska na Srbiju. Amerika nije zadovoljna sadašnjim principijelnim stavom Srbije i žele da je izvuku na otvoreniji prostor u kome se neće zaklanjati iza stava da se neće odreći Kosova. Kurti je tu da izvuče Srbiju iz takta, jer su na strani Srbije legalitet i međunarodno pravo na koje, sa druge strane, ne može da utiče ni demontracija sile koja ostaje kao sredstvo pritiska".

Po njegovim rečima, vojne vežbe koje su se prethodnih nedelja odvijale na Balkanu takođe su deo priprema za predstojeći susret dva predsednika.

"Vojne vežbe koje su se odvijale na Balkanu su takođe deo pripreme za predstojeći susret dva predsednika. Pritisak ide u dva pravca, prema Rusiji kojoj je demonstirana vojna moć na Balkanu, što treba da pošalje poruku Rusiji da se drži podalje od regiona i poruka Srbiji da je ostrvo u moru zemalja koje imaju podrsku Amerike. Status vojne neutralnosti koji ima Srbija zahteva stalni oprez i napor u održavanju prijateljskih odnosa sa akterima na međunarodnoj sceni“, ističe Jovanović.

Volkov
26. Maj 2021.
To ce i uraditi kada im troskovi prevazidju interese, kao sada sa Avganistanom, samo im okrenuli ledja. Zato bez zurbe i voditi i dalje ovu izvanredno balansiranu politiku izmedju zapada i istoka. Treba ubediti zapad da ce imati mnogo vecu korist od Srbije nego nastavljati propali projekat zvani Kosovo. Daj Boze da ovaj ekonomski rast Srbije nastavi jos 5-10 godina. Gde ce onda biti Srbija a gde tako zvano Kosovo?
Zato bez zurbe i samo slozno.
Berisha
26. Maj 2021.
pises bajke za mallu decu .....
Veselin
26. Maj 2021.
Da sam ja Albanac sigurno ne bih se previše oslanjao na Ameriku.
Svuda gde je Amerika intervenisala posle određenog vremenskog perioda nastajao je haos. Svuda bez izuzetaka.
Na Kosovu naklonost Amerike slabi iz godine u godinu a mnogi Albanci su postali nervozni ili bolje rečeno očajni. Albanci imaju utisak da je pomoć Amerike strogo dozirana. I u pravu su. Amerika svoju politiku u poslednje vreme gradi na poboljšanju odnosa sa Srbijom jer joj se ne isplati da sve jaču Srbiju ima za žestokog neprijatelja.
Amerika će zbog izrazito nepomirljivog stava koristiti Kurtija za stvaranje problema sa Srbijom i njega će na kraju okriviti za ono što će se sasvim sigurno dogoditi - ulazak do 1000 Srpskih vojnika i policajaca na Kosovo, čime će Amerika ispuniti obaveze iz Kumanovskog sporazuma.
Na taj način Srbija će uglavnom biti zadovoljna, Kurti će reći da nije mogao da spreči ulaz Srpske vojske i policije a Amerika će reći da je ispunila obaveze iz Kumanovskog sporazuma.
Robertt
26. Maj 2021.
da sam ja srbin ko.sojama bi priznao drzavu i sretno da zivimo kao prce komsije. jer povratka nema.
Poslednji Janjičar
26. Maj 2021.
Gospodine Jovanoviću,

jučer sam na ovome portalu pročitao kako je teritorija sadašnjeg Kosovo od zemljotresa trusno područje.

Ne dao Bog, da nekome ko je tehnološki superioran isprovocira zemljotres.

Zašto ovaj komentar?

Vi ste 50% pogodili, i mi sa našim razmišljanjem i analizama sa nekih drugih područja, došli smo do zaključka:

Da; oni mogu da ga rasture u pravom smislu reči, ali
posle toga neće nikome pripasti.

Nažalost.

Stvari su pred RASTURANJEM svih nas na tim prostorima.
Srbin
26. Maj 2021.
Podrzavam stav koji je izneo Volkov. Treba da nastavimo na insistiranju da se postuje medjunarodno pravo kao i UNSCR1244. Ako damo Kosovo, tek ce biti drugih zahteva. Opet kao nekada "Srbija se na Kosovu brani".
demmi
29. Maj 2021.
srpska republika za kosovo. sta kazete ?!
Moi
29. Maj 2021.
Bravo kbs nems rezolucija 1244
Pametan Dečko.
29. Maj 2021.
Uzmite vi rs, samo ostavite Kosovo na miru.