Jović: Srbi slepo verovali Titu, a on ih zavio u crno, bio je najveći zlikovac koga sam upoznao

Tito - Jović
Izvor: Kuprir/Filip plavčić/Profimedia

Nedavno preminuli nekadašnji predsednik Predsedništva SFRJ Borisav Jović oštro je u svojoj memoarskoj knjizi napao bivšeg jugoslovenskog lidera Josipa Broza Tita, i to zbog njegovog odnosa prema Srbima. Jović navodi da je Josip Broz bio istovremeno i gospodin i dželat u politici, prenosi Kurir.

Jović je u memoarskoj knjizi "Na ivici provalije", koja se u knjižarama pojavila ovih dana - baš kada je ovaj političar preminuo od koronavirusa, naveo da je Tito bio "najveći zlikovac" koga je upoznao. 

U Jugoslaviji je sve što je srpsko postupno suzbijano i likvidirano, piše bivši šef Predsedništva SFRJ.

Bili smo naivni

"Istovremeno i gospodin i dželat u politici. Lukavi prevarant. To je bio najveći zlikovac koga sam ikada upoznao. Gledao je na daleko. Razmišljao je naizgled sporo i tupo, a u stvari nemilosrdno. Njegova zamisao nije mogla da propadne. Da bi uspela bez izuzetka, on je u svojoj glavi, naizgled mirnoj i bezazlenoj, imao koliko god treba varijanti, od drugarskih upozorenja do smrtnih presuda. Bio je veoma dugo s nama, a mi ga nismo dovoljno ozbiljno shvatali i debelo smo platili. Pune četiri decenije nas je držao u zabludi, pevali smo mu pesme dok je bio živ i zaplakali kad je umro. Trebalo je četvrt veka da razotkrijemo koliko smo bili naivni i lakoverni, da bismo zbog toga imali razlog da zaplačemo. Ali ne bi bilo koristi. Samo smo ostali nemi. Ako od njega nismo dovoljno naučili, teško nama u budućnosti", napisao je Jović.

Dodao je da je Tito "obespravio i zavio u crno srpski narod, koji ga je svesrdno podržavao i pevao mu pesme u znak zahvalnosti za sve što čini, ne primećujući koliku štetu trpi", ističući da je u Jugoslaviji "sve što je srpsko postupno suzbijano i likvidirano".

"Srpski narod je slepo verovao u deklarisanu politiku ravnopravnosti naroda i narodnosti, uprkos njenom svakodnevnom narušavanju", naveo je Jović.

Tvrdi i da je "ono što je srpski narod doživeo u 20. veku nešto neverovatno".

"Tako je teško izigran i prevaren, i to ko nacija u celini, da sve njegove institucije skoro da nisu ni primetile, a sva njegova vlast se za to svesrdno zalagala i smatrala svojim velikim uspehom. Verujem da se tako nešto nikada u ljudskoj istoriji nije dogodilo", tvrdi Jović.

Zlatne epolete za Broza

U knjizi je i priča koju je jugoslovenski političar Milovan Đilas ispričao akademiku Matiji Bećkoviću, a on potom Joviću.

"Na Drugom zasedanju AVNOJ, kao što se zna, Tito je proglašen za maršala. Trebalo je odmah rešiti pitanje odgovarajućih uniformi. Videlo se da su one već pre zasedanja bile nacrtane, i to tako da su sve epolete, opasač i širiti bili pozlaćeni. Tito je već bio nezadovoljan što nije proglašem za generalisimusa, od čega su ga jedva odvratili da se ne bi zamerio Staljinu, koji je imao primedbe na sve što je rađeno na zasedanju. Ali kad se poveo razgovor o maršalovoj uniformi, nije hteo ni da čuje da epolete i drugi ukrasni delovi budu pozlaćeni. Insistirao je da sve bude zlatno. Nisu pomogli nikakvi argumenti, da je to mnogo skupo, da je nepraktično jer je teško itd. Moralo je kako Tito kaže. Da bi se prekinula uzaludna rasprava, jedan od prisutnih drugova pronašao je neko opravdanje za Titov zahtev, rekavši da ubuduće neće morati da se troše uvek tolike pare, jer će ta uniforma, ili bar zlatni delovi, biti upotrebljeni za naslednike. To je Tita razjarilo da se razdrao i rekao: "Pa nećemo valjda dozvoliti da moje odelo u budućnosti obuče neka budala", zapisao je Jović.

kori
19. Septembar 2021.
o mrtvima sve najlepše ali čovek ne može da se susdrži kada je u pitanju upokojenio Jović i njegove aktivnosti...dovoljno je samo reći...čovek koji se hvalio time da je 1990 šest meseci sedeo u kancelariji pišući amandmane na ustav od 1974...koliko je čovek trebao da bude glup...da baš glup...da poveruje za jedan sekund da pet šest pisanih stranica koje smo nazivali ustavniom promenama mogu da reše medjunacionalni problem na Kosovu koji je tinjao decenijama...u jednoj emisiji kod Marića je doslovce rekao da je tadašnji vrh Srbije, krajem 90 tih shvatio da mora da pregovara sa kosovskim ALbancima ali da su to sprečili lideri kosovskih Srba...to je budalaština svojstvena Jovićevom intelektualnom profili...Milošević je kosvskim srbima dao da odlučuju o svemu...stanovi...kadrovska politika...ali cirkulaciju novca je strogo kontrolisao preko svojih ispostava - privilegovanim kosovskim veleprodajnicima, kosovski Srbi a pogotovu njihovi tadašnji lideri su se zadovoljavali platama, napredovanjem u službi, stanovima ..o pregovorima sa albancima se nisu pitali ništa...kada je milošević shvatio da će eventualnim pregovima da ugrozi dodok strane efektiv sa Kosova e tada su minirani pregovori sa Albancima...mogu da pobrajam kakve je idiotske stavovoe imao gospodin Jović i koliko je loše razumevao situaciju u nedogled, uostalom pa zar on nije bio deo vlasti i to vrlo važan deo koji je i izgubio Kosovo...iznositi sada njegove stavove na račun Tita je samo jadan pokušaj zataškavanja pravog krivca za kosovsku tragediju a to je kompletna garnitura pre svega srpskih političara, nišza manja tadašnjih lidera lidera uvek oportunistički raspoležnih kosovskih srba koje je pokojni Jović zdušno podržavao...