Kancelarija za KiM: Za zločin u Livadicama ni posle više od dve decenije niko nije odgovarao

Kancelarija za KiM
Izvor: Kancelarija za KiM

Kancelarija za Kosovo i Metohiju oglasila se saopštenjem u kojem se navodi da čak ni posle više od dve decenije od stravičnog zločina u Livadicama kod Podujeva u kojem je poginulo 12, a povređeno 43 Srba niko nije odgovarao.

"Danas se navršava 23 godine od kako je na teritoriji Kosova i Metohije počinjen jedan od najmonstruoznijih terorističkih napada, u kome je poginulo 12 a povređeno 43 Srba. U Livadicama kod Podujeva, u eksploziji mine koja je bila postavljena ispod mosta na magistralnom putu, u vazduh je dignut autobus "Niš ekspresa". U autobusu su se nalazili raseljeni Srbi koji su u pratnji vojnika Kfora išli u Gračanicu, da obeleže Zadušnice", navodi se u saopštenju. 

Ističe se da su u ovom monstruoznom napadu poginuli: Sunčica Pejčić, Živana Tokić, Slobodan Stojanović, Mirjana Dragović, Veljko Stakić, Nenad Stojanović, Milinko Kragović, Lazar Milkić, Dragan Vukotić i Nebojša, Snežana i Danilo Cokić, koji je imao svega dve godine. 

"Ni posle više od dve decenije za ovaj zločin nisu odgovarali ni neposredni izvršioci ni njihovi nalogodavci, što između ostalog svedoči o potpunoj nesposobnosti i nezainteresovanosti privremenih institucija samouprave u Prištini da se suoče sa zlodelima počinjenim u ime takozvanog nezavisnog Kosova, ali i o pasivnosti međunarodne zajednice. Poražavajuća je činjenica da je ovaj slučaj zatvoren, a da je jedinog osumnjičenog, Fljorima Ejupija, koji je u prvostepenom postupku bio osuđen na 40 godina zatvora, tzv. Vrhovni sud Kosova oslobodio 2009. godine, usled nedostatka dokaza", navodi se u saopštenju.

Dodaju da se zločin u Livadicama desio u prisustvu međunarodnih snaga bezbednosti i upravo zato predstavlja i poraz međunarodne zajednice na Kosovu koja se pokazala nedoraslom da osigura bezbednost za Srbe na Kosovu, ali i pravdu za sve žrtve.

"Podsećamo da se još uvek ne zna ko je ubio srpsku decu u Goraždevcu, 14 žetelaca u Starom Grackom, porodicu Stolić u Obiliću, ko skoro svakodnevno pali i ruši srpske kuće i skrnavi crkve i manastire na Kosmetu... Nažalost, Srbi su i danas na Kosovu i Metohiji građani drugog reda i izloženi su raznim vidovima diskriminacije, pritisika i zastrašivanja, što ima za cilj njihovo proterivanje iz pokrajine, a mržnja koja je odnela živote naših sunarodnika u Livadicama i dalje živi, pa je u takvoj atmosferi nemoguće očekivati da Priština učestvuje u normalizaciji odnosa i stvaranju mirnodopskog društva na Kosovu i Metohiji".

Kako navode, upravo zato, zahtevaju od međunarodne zajednice i Prištine da ponovo otvore istrage svih zločina nad srpskim narodom i drugim nealbancima na Kosovu, jer dok god to ne bude učinjeno Kosovo će biti utočište i sigurna zona za zlikovce i teroriste.

"A Vlada Republike Srbije nikada neće prestati da traži pravdu za žrtve ovog i drugih monstruoznih zločina počinjenih širom pokrajine", zaključuje Kancelarija za KiM.