Karla del Ponte: Olbrajt mi je rekla da budem oprezna u istrazi Haradinaja

Karla del Ponte
Izvor: gazeta ekspres

Nekadašnja glavna tužiteljka Haškog tribunala za bivšu Jugoslaviju Karla del Ponte u intervjuu za nemački "Špigl" izjavila je da ju je bivša američka državna sekretarka Medlin Olbrajt upozorila u vezi istrage protiv bivšeg kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, prenosi Gazeta ekspres.

Na direktno pitanje da li su joj američki političari rekli da ne istražuje Albance sa Kosova, Del Ponte je navela slučaj u kojem je Olbrajtova, kako navodi, tražila da bude oprezna.

„Nisu, jer bih tada mogla da se žalim javno. Ali me je Medlin Olbrajt, koja je u to vreme bila državni sekretar, pozvala i rekla mi preko telefona: Karla, polako, polako. Budite oprezni sa bivšim komandantom OVK Ramušem Haradinajem, inače će biti nemira na Kosovu“, rekla je Del Ponte.

Na konstataciju novinara da u svojoj knjizi piše da je bila kritikovana što je pažnju više fokusirala na okrivljene Srbe, Del Ponte je rekla da je to bilo tako jer su Srbi počinili više zločina nego Albanci sa Kosova ili Hrvati.

Del Ponte, međutim, navodi i da je istina da su međunarodna zajednica, NATO, imali dokaz zločina koji su počinli Srbi, koje su im dostavili, a što je uticalo da se stvari odvijaju brže.

„Takođe je istina da SAD nisu želele da ispitujemo ratne zločine iz političkih tazloga. Imali smo puno poteškoća u istrazi OVK i kosovske policije jer su nas SAD usporile".   

 

 

gog
16. Jun 2021.
Jeste Amerika je stitila Ovk i dan danas ih stiti jer niko nije osudjen za zlocine do danas.Zato je Ramus i jos puno ostali na slobodi nedaje Olbrajtova da se oni pozovu u Hag i da im se sudi za zlodela koja su naprivili.Gospodje Del Ponte zasto ste do danas cutali o tome tek sada govorite jer bi da ste ranije izjavili ona bi do sada bila iza resetaka jer direkno se mesala u Haski sud to je istina a samo je Srbe krivila i osudjivala za zlocine.Zlocine su pravili svi i Srbi i Albanci i Muslimani i Hrvati nema cist da iko neko vise neko manje ali svako makar i jednog ubio mora biti osudjen a takodje i za mucenja maltretiranja po logorima u nehumanim uslovima drzali zatvorenike moraju odgovarati pred sudom.Jer pravda mora biti zadovoljena za sve strane jer zrtava je bilo na sve strane.